SYS VHV

Fascinatie voor desoriëntatie

De bestaande woning, gelegen in de rustige rand rond Brugge, maakt deel uit van een geheel van drie op identieke wijze gebouwde woningen. Achter de voorgevel, die zal worden opgeknapt met respect voor het oorspronkelijke uitzicht, huist een statige woning met een typerende indeling: twee grote ruimtes per verdieping, aaneengeschakeld door een traphal die alle verdiepingen bedient. Al deze ruimtes hebben hoge plafonds, mooi binnenschrijnwerk en andere authentieke elementen zoals sierlijsten en vensteromkastingen. In tegenstelling tot het hoofdgebouw zijn de bestaande uitbouwen achteraan wat lager en hebben zij minder grote ramen waardoor deze eerder als beperkend worden ervaren. Het hoofdgebouw en de uitbouwen achteraan hebben dan weer wel gemeen dat hun bouwfysische staat te wensen overlaat, en dat een ingrijpende renovatie zich opdringt.

De voorgevel is identiek aan die van de twee aanpalende woningen aan de linkerzijde. Deze drie gevels zijn opgenomen op de inventaris, waardoor Erfgoed en Monumentenzorg ijvert voor maximaal behoud. Een wens die de bouwheer zeker ter harte neemt.

De woning is sterk verouderd, en naast het in orde brengen van de gebouwschil, zullen ook grote delen van het interieur volledig worden hernomen. We de denken aan de centrale verwarming, de elektriciteitsinstallatie, maar ook het pleisterwerk en de plafondbeplating waar nodig. Anderzijds zijn de ruimtes van het hoofdgebouw voldoende ruim en hoog, en er zijn tal van authentieke elementen die het behouden waard zijn. De houten plankenvloeren, deur- en vensteromlijsting, sierlijsten,… De combinatie van bestaande elementen met een hedendaagse afwerking zorgt voor een tijdloze uitstraling.
 

De bestaande uitbouwen achteraan zijn sterk verouderd. De indeling is van die aard dat het contact met de tuin minimaal is. Er is een dubbel opendraaiend raam die toegang geeft tot een smalle koer, waar ook het kleine venster van de keuken op uitkijkt. Het volledig vervangen van deze uitbouwen door een nieuwe is de beste remedie om de statige burgerwoning in contact te brengen met de charmante stadstuin.

 

Nieuwe uitbouw

Nieuwe
uitbouw

De nieuwe uitbouw is één grote open ruimte, die plaats biedt aan een open keuken met eetplaats. De keuken heeft rechtstreekse toegang tot een berging centraal in de woning, en via die berging tot de grote kelder. De openheid van deze ruimte zorgt ervoor dat de bewoners ook vanaf de zithoek helemaal vooraan de woning zicht hebben op de tuin. Door de volledig beglaasde achtergevel vloeien de uitbouw en het terras en de achterliggende tuin haast naadloos in elkaar over. Het dak van de nieuwe uitbouw bestaat uit twee delen: een stuk plat dak bestaande uit zichtbaar blijvende houten balken, boven de eetplaats enerzijds, en een hoger gelegen plat dak boven de keuken, die de realisatie van een verticale lichtstraat mogelijk maakt. Door de ietwat ongelukkige oriëntatie, waarbij het zuiden zich situeert op de rechter perceelsmuur, dreigt de woning vaak onthouden te blijven van direct zonlicht. Door de verticale lichtstraat parallel met de perceelsgrens, halen we direct zonlicht binnen, tot een stuk na de middag.

Op het zicht op de achtergevel zien we duidelijk de volledig beglaasde achtergevel van de gelijkvloerse uitbouw. De verticale lichtstraat steekt boven het laagste plat dak uit, en krijgt een contrasterende gevelbekleding in hout. Ook de dakuitbouw thv de badkamer krijgt dezelfde materialisatie toegekend, wat voor eenheid zorgt in de vormgeving en het uitzicht.

Vouwraam

Een vouwraam kan een alternatief zijn voor het meer courant geplaatste schuifraam. Beide indelingen hebben hun voor- en nadelen, waarbij enkele parameters in de weegschaal worden gelegd: uitzicht, gebruiksgemak, winddichtheid,… 

Studio op zolder

Op de eerste verdieping is er naast de traphal plaats voor twee slaapkamers en een kleine badkamer. Op de bovenste twee verdiepingen bevinden zich nog twee kamers: vooraan een kamer die afgedekt is door de vloer van het stuk bergzolder, achteraan een kamer die opengewerkt is tot in de nok. De drie ruimtes zullen op een ludieke manier met elkaar verbonden, zonder in te boeten aan functionaliteit. In de kamer vooraan zal de master bedroom worden ingericht, in combinatie met een doorloop – dressing. De kleinere kamer achteraan, naast de traphal, zal worden ingericht als badkamer met een wastafel, inloopdouche en bad. De slaapkamer en badkamer worden met elkaar verbonden door een nieuwe, dubbele deur in de wand tussen beide. Als deze open staan, vormen slaapkamer, dressing en badkamer één groot geheel.

Onder de nok wordt een speelkamer/logeerkamer ingericht, te bereiken via een vaste trap. Tussen de badkamer en de speelkamer komt een binnenraam, dat kan worden afgesloten indien gewenst, om de privacy van de gebruikers van de badkamer te respecteren. Het geheel van slaapkamer/dressing + badkamer + speelkamer onder de nok zijn visueel gelinkt, hoewel zij perfect apart kunnen worden gebruikt.

Meer Projecten

Laat ons jou contacteren