DVS VGP

Poort op de wereld

Deze woning is gelegen in een beschermd dorpsgezicht, en heeft een erfgoedkundig waardevol karakter. Het is dan ook een uitdaging om de woning te verbouwen, met oog voor het nodige behoud van bepaalde historische elementen… De voorgevel blijft daarom op zijn geheel behouden, en er wordt een tweede ingang gecreëerd, waarbij we een nieuwe, hedendaagse en goed geïsoleerde gevel voorzien op +/- 2m achter de bestaande garagepoort. Op die manier ontstaat een overdekt sas voor fietsen of uitgeregende bezoekers…

Lichtstraat

De weloverwogen openingen in de gevel zorgen enerzijds voor een leesbare scheiding tussen de private sfeer van de woning en het eerder publieke karakter van de aangrenzende praktijkruimte. Daarnaast helpt ze ook de energiehuishouding in de woning reguleren.

Een beglaasde voordeur biedt via het nieuwe sas een nieuwe toegang tot de woning, en geeft uit op de bestaande doorgang naar achteren. Een nieuwe kastenwand, afgewerkt met dezelfde materialen als de gevel, biedt daarbij plaats aan een vestiaire, toilet en zelfs de wasplaats. Met het openen van de kastdeuren ontstaat een praktische ruimte waar was & strijk kan worden gedaan, zonder de handige doorgang naar de tuin te moeten doorknippen…

Gezellige leefruimte met lichte materialen

De bestaande leefruimte vooraan wordt opengewerkt naar de leefruimtes achteraan, zodat één grote, open woning wordt gecreëerd. Een nieuw vloerpakket wordt voorzien, en na het isoleren van de vloerplaat wordt een strakke, lichtgrijze gietvloer voorzien. De bestaande houten roostering en planken van de verdiepingsvloer blijven behouden en worden gerestaureerd, voor een authentiek karakter van de woning.

Een binnenraam zorgt voor het afschermen van deze gezellige leefruimte ten opzichte van de traphal, maar biedt nog steeds het zicht op de prachtige houten draaitrap van de traphal.

Houten gevel

Als contrast met de bestaande, historische gevel in metselwerk, wordt een nieuw volume opgetrokken aan de tuinzijde van de woning. Deze krijgt een groot raam en een ruime koepel, zodat het licht vlot binnenvalt in de leefruimtes. Het latwerk van de gevelbekleding wordt doorgetrokken over de verschillende uitbouwen, en geeft ook vorm aan de dakuitbouw van de badkamer. Daarnaast wordt het hout binnen herhaald in de kastenwand langsheen de inkomzone.

Opengewerkte leefruimte

Langsheen de woning wordt een patio aangelegd, achter de lichtstraat en de bestaande, opgeknapte tuinberging van de woning. Door een reeks nieuwe, hoge ramen te voorzien langs de lichtstraat & de patio, ontstaan leuke doorzichten naar buiten, vanuit de verbouwde leefruimte.

Een groot schuifraam zorgt voor een sterke verbinding met het terras en de diepe achtertuin.

Verdiepte badkamer

Boven wordt een nieuwe badkamer ingericht, in een bestaande bergruimte die enkele tredes lager ligt dan de rest van de verdiepingsvloer. Ontworpen in het badkamermeubel werkt een dubbele trede het niveauverschil weg. Een watervaste vloerbekleding en ingewerkte glazen wand creëert daarnaast plaats voor een ruime inloopdouche, aan de rugzijde van het toilet. Een lange spiegel creëert extra diepte in deze ruimte…

Reportage in WonenPlus

AVS kwam in november 2021 langs om een kijkje te nemen in deze gloednieuw verbouwde woning.
Bekijk hier de reportage via WonenPlus!

Meer Projecten

Laat ons jou contacteren