VHM RSW

eiK zo na

Temidden van een open plek in deze bosrijke omgeving komt een BEN-woning te staan. In de ontwerpfase diende goed te worden bekeken hoe het gebouw kon worden ingeplant & georiënteerd in functie van de aanwezige bomen. Grote en hoge raampartijen zorgen voor een optimaal zicht op de omgevig, en halen op die manier het groen tot binnen in de woning. Daarnaast werden de verschillende dakvlakken van de nodige luifels voorzien, die in de zomer voldoende schaduw werpen en zo oververhitting van de woning kunnen tegen gaan.

Inheems bos

Samen met de tuinarchitect werd zorgvuldig gekeken om het bos rondom de woning zoveel als mogelijk te gaan respecteren. Mooie, waardevolle bomen blijven daarbij behouden, de opgeschoten en ietswat vormeloze naaldbomen worden vervangen door jong, inheems bosgoed. Op die manier ontstaat een optimale, groene omgeving waarin deze architectuur een mooi plaatsje heeft gekregen!

Open leefruimte met vide

Op het gelijkvloers werd de eetplaats gecombineerd met een open keuken, waardoor er bij het binnenkomen meteen een ruim effect wordt gecreëerd. Dit effect wordt nog eens versterkt door het grote, metershoge raam op de zijgevel, dat uitgeeft op het terras, en vanuit de leefruimte een dieper zicht biedt op de bomen rondom de woning.

Boven de eettafel bevindt zich een vide, die de centrale zone van de leefruimte connecteert met de polyvalente ruimte op de verdieping. Een centrale schouw baant zich via deze vide een weg naar boven, en vormt zo de ruggengraat van de woning. Daarbij schermt ze de gezellige zithoek deels af van de andere leefuimtes, zonder ze echter volledig af te sluiten van wat er in keuken of eetplaats gebeurt…

 

Levenslang wonen

Achter de keuken, aan de noordzijde van de woning, is op het gelijkvloers een ruimte slaapkamer met dressing, en bijhorende badkamer ingericht. Deze ruimtes vormen samen het hoofd-slaapvertrek, en stellen de bewoners in staat om in de verre toekomst ook zonder het gebruik van trappen de woning in alle comfort te blijven bewonen.

Traphal en polyvalente verdieping

Via een open traphal komen we op de eerste verdieping, waar naast enkele slaapkamers ook een grote, polyvalente ruimte is ingericht. Deze open ruimte heeft niet alleen een sterke link met het gelijkvloers via de vide, maar kijkt ook uit op de bosrijke omgeving via de vele ramen in de gevels. De ruimte zelf biedt dan weer plaats aan een praktisch bureau, en kan worden aangewend als zithoek, fitness- of poolzaal of hobbyruimte.

Meer Projecten

Laat ons jou contacteren