BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Dgr Kgs

Om de tuin geleid
particulier, nieuwbouw, ontwerp

Projectomschrijving

Op een groen erf van een voormalige woning met oude stallingen wordt de bestaande bebouwing afgebroken, om plaats te maken voor een hedendaags gebouwencomplex die een woning, bedrijf en studio zal herbergen. Architectuur gaat hand in hand met de groenaanleg van dit tuinbouwbedrijf…

Verbinding via materialen

De verschillende functies van het gebouw worden in twee gebouwen ondergebracht, die afzonderlijk aan de rooilijn worden geplaatst. De keuze van gevelmaterialen en het vormenspel in de gevels werd over de beide gebouwen heen doorgetrokken, zodat er steeds een éénheid behouden blijft over de twee gebouwen heen, en een gezellige, ingesloten binnenpatio ontstaat tussen de twee volumes.

Via groenaanleg wordt ervoor gezorgd dat het bedrijfsgebeuren en de private tuin van de woning voldoende los van elkaar komen te staan, zonder dat een harde opsplitsing van de twee percelen nodig is. Op die manier blijft het natuurlijke zicht op de tuin voor de woning behouden, en wordt ook het bedrijfsgebeuren uit de private sfeer van de woning getrokken.

Wonen rond de tuin

De woning is in een U-vorm opgebouwd, waarbij centraal een ingesloten binnentuin ontstaat. In deze binnentuin wordt een vijver aangelegd, die vanuit alle hoeken van de woning zichtbaar wordt gemaakt. Reeds bij het binnenkomen in de woning, krijgen we zicht op deze patio-vijver, die langsheen de centrale as van de woning de blik op het omringende groen leidt.

Langsheen de grote, open leefkeuken wordt een glazen gevel voorzien, die rechtstreeks op de vijver en de binnentuin uitkijkt. Deze gevel bevindt zich op de zuiderzijde van de woning, zodat de ingerichte bar een groot stuk van de dag in het zonlicht baadt.

Naast het keukeneiland wordt de eetplaats ingericht, die in een nauw contact staat met de zithoek achteraan de woning. Deze bevindt zich tussen de patio en de achtertuin, waar een mooie zwemvijver het plaatje afwerkt en ons meeneemt richting die mooie, diepe achtertuin van de woning.

Verdieping met speciale zichten

Weggewerkt in de keukenkasten zit een open trap, met zicht op de achtertuin. Deze komt uit op een lange hal, die een buffer vormt aan de noordzijde met de slaap- en badkamers van de woning. Boven de trap, vlak bij het hoge raam in de achtergevel, bevindt zich een binnenraam, die uitgeeft op de de badkamer, voor een uniek zicht op de omgeving vanuit de inloopdouche.

De badkamer heeft daarnaast ook een koepel in het platte dak, voor extra daglicht, en biedt plaats aan een dubbele inloopdouche en een lavabomeubel met ruime spoelbak & dubbele kraan, om de ochtendspits in de badkamer op te vangen. Een vrijstaand bad werkt het geheel mooi af.

Op de achtergevel en met zicht op de diepe tuin & de grotere omgeving bevindt zich de masterbedroom. Deze heeft een lage inbouwkast ter hoogte van het grote raam op de achtergevel, zodat niet alleen extra bergruimte ontstaat, maar ook een gezellige zithoek in de avondzon wordt gecreëerd, voor de laatste gezellige babbel voor het slapengaan.

Centraal en vooraan in de woning , en met zicht op de centrale groenpartij tussen de bouwblokken in; worden twee ruime kinderkamers ingericht, waar slapen, spelen en studeren dagelijkse kost zijn…

Burelen

Links aan de straatzijde wordt een bouwblok opgetrokken, die via een grote raampartij een sterke link met het openbaar domein krijgt. In dit volume wordt op het gelijkvloers de bureelfunctie van het bedrijf voorzien.

Via de vele ramen in deze ruimte, wordt de werkplek niet alleen voldoende natuurlijk verlicht, maar ontstaat er ook een sterke link met de bedrijvigheid op de binnenkoer overdag. Daarnaast is er ook een sterke band met de straat en de voorbeeldtuin, zodat ook cliënteel vlot hun weg vindt naar het bedrijf.

Studio boven de burelen

Op het eerste verdiep van de burelen wordt een aparte studio voorzien. Via een betonnen trap komt men op het private verdiep boven de burelen, waar een grote leefruimte met open keuken en gezellige zithoek wordt ingericht. De studio is voorzien van twee afzonderlijke slaapkamers en een gerieflijke badkamer met wasplaats & bergruimte, zodat de studio ruim kan voorzien in de behoeften van de bewoners.

Klik om het volgende project te laden: