DWT CTL

Terug naar de toekomst

Op een zonnige plek in een bosrijke omgeving, ruimt een oude, vervallen woning plaats voor deze energetische nieuwbouwwoning. De opzet van dit project was een bungalow-woning te creëren die de stijl en sfeer van de jaren ’60 oproept, maar zowel op vlak van luxe als isolatienorm de energie van de jaren ’20 uitademt.

Verhoogde sokkel boven de tuin

Dit hoekperceel bestaat uit een mooie, grote tuin, waar een bosstrook en de hoge hagen rondom een buffer vormen met de straatzijde en buren. Midden in de tuin is een grote, open plek, waar de woning op uitkijkt.

Het creëren van een sokkel, die op zitbank-hoogte aansluit op de mooie tuin, zorgt voor een mooie basis voor de woning, die vanuit deze hoger gelegen positie een breed overzicht krijgt over de ganse tuin. Het beperken tot één enkele bouwlaag zorgt ervoor dat het gebouw qua schaal ook mooi opgaat in de omgeving, en het groen de nieuwe woonst omsluit.

 

Zon & schaduw

Om een maximaal contact te maken met de tuin, werd een groot deel van de gevels opengewerkt, en gekozen voor een maximale beglazing. Op die manier kan ook het licht optimaal binnenvallen in de verschillende ruimtes. Om te verhinderen dat deze grote glaspartijen in de zomer voor een snelle oververhitting van de woning zorgt, zorgen twee grote luifels voor een constante beschaduwing in de zomermaanden, wanneer de zon op het hoogst staat. In de winter daarentegen, als de zon haar laagste punt bereikt, kunnen we tot diep in de woning volop van de warmte van het winterzonnetje genieten.

Door het spelen met de plafondhoogtes in de woning, en deze buiten in de luifels door te trekken, creëren we een interessante verhouding van de dakvlakken, en gaan we de typische sfeer van de architectuur uit de jaren ’60 opzoeken. Als we ook de vloerbekleding van binnen naar buiten doortrekken, krijgen we al snel het gevoel van extra ruimtelijkheid, door visueel de leefruimtes naar buiten door te trekken.

 

LEEFRUIMTE CENTRAAL

Via de glazen deur in de inkom wordt direct de link gelegd naar de centrale leefruimte, die zich langs een (sier-)schouw situeert, en contact maakt met de tuin via de verschillende ramen. De doorkijkschouw schermt de gezellige zithoek wat af van het eet- en keukengebeuren, maar laat toch voldoende contact toe tussen de ruimtes onderling.

Een accordeonwand opent de centrale muur, om toegang te geven tot de bureauruimte. Deze ruimte kan worden afgesloten wanneer de wand wordt dichtgeklapt, maar zal terzelfdertijd ook meegenieten van het prachtige zicht op de tuin wanneer de deuren volledig open staan. Een dakvenster boven het bureaumeubel en een binnenraam boven de accordeonwand zorgen voor extra lichtinval in de leefruimtes.

Aan de andere zijde van de sierschouw bevindt zich de eettafel, die
aansluit aan de open keuken. Een keukeneiland krijgt de functie van
barmeubel toegewezen, zodat deze centrale blok een buffer vormt tussen
keuken & eetplaats, maar evengoed kan worden aangewend om samen een
aperitiefje te drinken tijdens het voorbereidende snijwerk…

 

SLAPEN IN HET BOS

De tweede vleugel, waar de hoogte van de luifel iets minder hoog is uitgewerkt, herbergt de slaapvertrekken van de woning.
 
De master bedroom is daarin het eindpunt van een wandeling door badkamer en dressing, en heeft net als de leefruimte een grote beglaasde gevel voor een sterk contact met het meer beboste deel van de tuin. Het volstaat om het raam en de gordijnen open te laten om een nacht in het bos door te brengen!
 
 

Via een in het plafond ingewerkte lichtlijn loopt men langs de doorloopdressing richting de badkamer. Daar staat een vrijstaand bad, met zicht op het groen. Aansluitend op het bad staat een lavabomeubel, tegen de rug van een natte zone. Deze natte zone is uitgewerkt als waterbestendige kuip, afgewerkt met hoogwaardige materialen, en uitgerust met een hangtoilet, enkele kasten en een door een platdakraam uitgelichte inloopdouche.

 
Meer Projecten

Laat ons jou contacteren