De bestaande gelijkvloerse uitbouw heeft een vrij gesloten karakter, met eerder smalle en hoge vensteropeningen. Daarenboven zorgt de interne indeling waarbij er achteraan deze uitbouwen een grote berging is voorzien er mede door dat de leefruimtes en de grote leefkeuken onvoldoende zicht hebben op de grote tuin, en er moeilijk een afdoende relatie mee kunnen onderhouden. Ook de vrijstaande schuur halverwege het perceel is in dat opzicht wat ongelukkig ingepland.
De noorderzijde van de woning wordt daarbij eerder gesloten gehouden, terwijl de grote glaspartijen in het zuiden de gevel open werken en op die manier volop het zicht op de tuin, maar ook heel veel licht en de nodige zonnewarmte in de winter naar binnen halen. Zonnescreens helpen in de zomer het oververhitten van de woning tegen te gaan…
Nieuwe ontwikkeling
We zorgen er graag voor dat de nieuwbouw uitbouw en de nieuwe tuinberging één aaneengesloten geheel vormen die zich rondom het waardevolle hoofdgebouw ontwikkelen. De tuinberging wordt ingepland vooraan rechts op het perceel, en de zone tussen deze berging en de garage wordt overdekt waardoor men bij het thuiskomen met de wagen men in het droge de achterdeur kan bereiken. Sterker nog, deze luifel loopt verder door langsheen de achtergevel van het hoofdgebouw en vormt een eenheid met de dakrand van de gelijkvloerse uitbouw, waardoor men een overdekte wandeling krijgt tot aan de nieuwe achterdeur…
Achterinkom
Op het einde van de overdekte wandeling komen we uit bij het overdekt achter-inkomportiek. Het betreft een beglaasde achterdeur die deel uitmaakt van een groter venstergeheel, en doorheen deze beglaasde partij heeft men vanuit de keuken een mooi zicht op de fraaie ‘binnentuin’. Thv dit achterinkomportiek wordt ook wat extra verharding aangelegd zodat deze overdekte nis ook dienst kan doen als gezellig ontbijtterras gericht op het Oosten.
De eetplaats op het einde van de nieuwe uitbouw wordt rijkelijk voorzien van beglazing rondom rond. Zo wordt dit de meest lichtrijke ruimte, met een panoramisch zicht op de omgeving: de grote tuin en de omliggende landerijen.
Keldertrap
De bestaande kelder wordt behouden, alsook de bestaande gemetselde keldertrap. Het nieuwe grondplan heeft er zich rond ontwikkeld: net voor de keldertrap is het keukeneiland gepositioneerd, waarbij de kopse zijde mooi doorloopt richting kelderverdieping en zorgt voor een mooi verticaal element in een voor de rest eerder horizontale vormentaal. Net voorbij de trap bevindt zich de eetplaats, waarbij een helder beglaasde borstwering het trapgat voldoende afschermt.
Keuken als centrale spil
Vanuit de keuken hebben we overzicht op alle naastgelegen ruimtes: de zithoek en verder de ruimtes van het hoofdgebouw, de achterinkompartij, de keldertrap en daar voorbij de ruimte eetplaats met kleine zithoek. Tussen de keuken en de zithoek is een scheidingswand geplaatst, met aan weerszijden een schuifdeur ingewerkt. Zo kan men de zithoek visueel en akoestisch afsluiten van het geheel keuken – eetplaats indien wenselijk.