STM PLF

Verdiepen in dialoog

Het bouwen van een BEN-woning met bijhorend atelier voor houtschrijnwerkerij. Dat was de omschrijving voor dit boeiende project. Twee volumes, die qua materiaalgebruik en vormgeving dicht bij elkaar aanleunen, gaan op dit diepe perceel met elkaar in dialoog…

Verzonken woning

De woonfunctie wordt op dit perceel losgekoppeld van het atelier, door de creatie van twee volumes. Tussen de woning en het atelier wordt hierdoor een gezellige binnentuin gecreëerd, met een groene invulling door lage boompjes en grondbedekkers. De binnentuin krijgt daarbij een extra dimensie door het talud dat wordt aangelegd, in functie van een groot kelderraam, die de ondergrondse verdieping in de woning van de nodige zuurstof en lichtinval voorziet.

Warme, eerlijke materialen

Door het gebruik van natuurlijke materialen voor de gevels en als toepassing in de binnenafwerking, wordt een warme sfeer gecreëerd in en rondom de woning. Het zichtbaar laten van de houten nerfstructuur bij het bekisten van de betonwelfsels van de verdiepingsvloeren, het gebruik van hout in de gevelbekleding, de ramen en het meubilair, en de keuze voor een gepolierde betonvloer, zorgen voor een natuurlijk maar niettemin duurzaam resultaat, die ook voor de nodige massa zorgt in de woning, waardoor in de zomer het te snel opwarmen kan worden tegengegaan…

Open en gesloten

Het grondplan van de woning is op het gelijkvloers relatief open. Buiten enkele afgesloten ruimtes voor de noodzakelijke praktische functies (zoals wasplaats en berging, en de vaste trap naar de kelder) wordt de ganse ruimte open gehouden. Toch worden de verschillende functies in deze leefruimte van elkaar onderscheiden door het toepassen van enkele half-opengewerkte kastenwanden, die de bureau, zithoek en de keuken met eetplaats toch een eigen plek gaan geven, zonder ze daarom volledig van elkaar af te schermen.

Dubbele plafondhoogte dankzij de vide

De trap naar de verdieping is tegen de kastenwand van de bureauruimte verwerkt. Via deze sierlijke trap komen we langsheen een mooie vide uit op de overloop van de woning, die uitzicht biedt op de onderliggende leefruimte, en waaraan een open hobbykamer is ingericht. Door deze vide met dubbele plafondhoogte wordt heel veel licht binnengehaald in de woning, en ontstaat een duidelijk overzicht over de verschillende zones in de woning.

Slaapvertrekken

Slaap-vertrekken

De overloop aan de vide geeft uit op een lange nachthal, die uitgeeft op de verschillende slaapvertrekken, en de gemeenschappelijke badkamer. Vanuit deze slaapkamers ontstaat via mooie, grote raampartijen in de gevels steeds een aangename relatie met de omgeving. De badkamer biedt dan weer plaats aan een inloopdouche en ligbad. Een langgerokken badkamermeubel met ingewerkte linnenkoker werkt daarbij het plaatje af.

Meer Projecten

Laat ons jou contacteren