BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Lgt Mrm

Wie een put graaft...
particulier, verbouwing, ontwerp, 2018

Projectomschrijving

Deze bestaande halfvrijstaande woning werd afgesloten van de mooie, diepe tuin door een langgerokken rij achteruitbouwen, die via enkele lichte constructies & bijgebouwen alle contact met de buitenruimte vanuit de woning verbreken.

Het afbreken van deze bijgebouwen tot op het hoofdvolume, en het bouwen van een compleet nieuwe uitbouw, brengt hier verandering in…

Openwerken van de leefruimtes

Vooraan de woning, aan de straatzijde, wordt een wasplaats & berging ingericht. Voorbij deze praktische ruimte wordt de woning volledig opengewerkt, en richting de tuin georiënteerd. Het creëren van nieuwe openingen in de bestaande achtergevel, en een uitkragend raamkader voor een knusse zithoek in de zon in de zijgevel, halen het nodige licht & zicht binnen tot diep in de woning.

Kasten als ruggengraat voor de woning

Vanuit de leefruimte diep in de woning wordt een lange kastenwand langsheen de keuken tot in de zithoek doorgetrokken. Deze kastenwand zorgt voor een doorlopende lijn in het ontwerp, en voorziet daarnaast in heel wat bergruimte in keuken & leefruimte.

Zuidergerichte zitput

Het laatste deel van de woning wordt verlaagd uitgevoerd. Door het zakken met enkele treden wordt in de open leefruimte een gezellige zithoek gecreëerd, die ondanks de sterke link met keuken & tuin, toch een eigen, geborgen karakter krijgt.

De zitput wordt ook buiten met enkele meters doorgetrokken, om zo licht verzonken aan te kunnen sluiten met de nieuwe tuinaanleg. Door de gunstige oriëntatie en het behoud van de gedeelde muur langsheen het terras, ontstaat een warm zonneterras die ook ’s avonds een leuke plek zal vormen om te vertoeven!

Betonnen gevel

Vanuit de woning wordt de relatie met de tuin gecreëerd door de vele glaspartijen die aan het nieuwe ontwerp werden toegevoegd. Niettemin werd gekozen om ook een deel van de gevel met massieve elementen op te trekken.

Een esthetische wand in zichtbeton vormt daarbij niet alleen de structuur om het dak van de uitbreiding te dragen, maar zal ook een mooi element vormen, die nét dat ietsje meer cachet geeft aan deze gevel…

Klik om het volgende project te laden:
Pot Frm
Door een ringetje gehaald
Drk Dct
Voor de spiegel staan
Ppe Gss
Tekenen aan de wand
Sys Vhv
Fascinatie voor desoriëntatie
Lgt Mrm
Wie een put graaft...
Srn Hrm
Stallen uitgemetst
Bmb Jcb
Ge loft het of nie
Bsk Vsh
Leute in Ledeberg
Dht Cck
Erg goed Erfgoed
Msl Vsd
Licht Gewichtig
Wvt Dmr
Baksteen in de maag
Dvs Vgp
Poort op de wereld
Mae Dem
Project op de helling
Vsd Dep
Houtskelet in de Steenoven
Brn Hvk
Sociaal Huis wordt Huis van het Kind
Hsp Vrx
Open en groot
Vzw Orh
Loft zij u Christus
VDG BRN
Interne keuken
Brn Sch
SJOK wordt Sociaal Huis
Esb Smt
Zomeruur in wintertijd
Plf Cls
Een toontje hoger
Vdb Cmt
Op vele vlakken
Knt Dht
Ontbijthoek af
Brk Sch
Verborgen schoonheid
Sch Fre
Uit het goede hout gesneden
Ldt Vkd
Herenhuis met pit
Mrl Vsd
Groen achter de gevel
Dfr Evl
Opgeruimd staat netjes
Ctn Rls
Lessenaars' dak
Dcp Bsk
20 lengtes jong
Mlt Tck
In hogere sferen
Dbn Dbk
De cirkel rond
Bts Dmr
Time for a bath
Gtm Dwl
Op een ander niveau
Brp Vrb
Spiegeltje Spiegeltje
Vsd Dbr
Breedhoek op de tuin
Dro Veo
Een hoekje af
Mts Sar
Licht gewicht
Vde Vnb
Landelijke Rust
Evg Hvh
Uit de oude doos
Evg Ccn
Vernieuwde thuishaven
Rbs Lss
Gelijkvloerse gastvrijheid
Grn Lgt
Openheid boven alles
Sms Mts
Zolder herbekeken
Ims Gts
In de rij
Ysm Err
Duurzaamheid troef
Clr Mpw
Genieten in het groen
Tms Vml
Natuurlijke eenvoud
Htl Adg
Ontbijten in alle rust
Bts Dmr
Woning uit zijn winterslaap
Pot Bru
Wie zit hier op het internet?
Brm Vsv
Baden in het licht
Hsr Mgm
Herenhuis wordt thuis voor velen
Grt Knk
Het hoekje om
Brb Lds
Uit een ander vaatje
Msl Grg
Een gefundeerd ontwerp
Ndt Dst
Een winterjas voor een zomerterras
Evg Pst
Met zorg voor monumenten
Mus Vis
Water? Vast!
Hrn Gld
Een geknipt ontwerp
Prt Bmb
Wegdromen in een groene omgeving
Cpn Wil
Nieuwe prikkels voor een oud limonadefabriekje