BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Drk Dct

Voor de spiegel staan
particulier, verbouwing, uitvoering, 2016

Projectomschrijving

Het pand betreft een statige rijwoning met een prachtige voorgevel. Het gelijkvloers is op heden sterk opgedeeld, waarbij de bestaande leefruimte in het hoofdgebouw weinig tot geen contact heeft met noch de keuken in de achteruitbouw, noch met de grote stadstuin achteraan het perceel. Via een eerlijke, geaccentueerde structuur laten we in dit project een spoor na van de ingrepen die werden voorzien, om het gelijkvloers als een eenheid te ontwikkelen, met een mooi panorama op de buitenruimte.

De achtergevel bestaat uit een groot raamgeheel, met een logisch gekozen onderverdeling. Eén horizontale tussenregel, zodat de opendraaiende delen een normale verdiepingshoogte hebben, met daarboven vaste bovenlichten. Eén maal verticaal, om het schrijnwerk op te delen tussen de open keuken en de leefruimte. Ter hoogte van de keuken komt een courante achterdeur, centraal geplaatst. Aan de leefruimte voorzien we een vouwraam om bij mooi weer de grens tussen binnen en buiten te laten verdwijnen.

Voor de spiegel staan

De bouwheer is professioneel bezig met dans. Om ook thuis naar hartelust te kunnen dansen, diende ergens een voldoende grote spiegel te worden voorzien. In de plaats van één vaste spiegel, kozen we ervoor om vier mobiele spiegels op te hangen, verdeeld over twee rails. Deze rail loopt vanaf de tweede travee tot aan de nieuwe achtergevel. De grote, mobiele spiegelwand zorgt in de leefruimte voor een verruimend effect, maar garandeert terzelfdertijd dat deze brede ruimte ook als oefenzaal voor moderne dans kan worden gebruikt… De beweegbare panelen kunnen volledig open worden geschoven waarbij ze een volledige spiegelwand vormen, maar eens samengevouwen krijgen we toegang tot de lange kastenwand en de open keuken. De positie van de panelen kan worden afgestemd om elke situatie.

Keukenblok

Achter de mobiele wand, dicht bij de beglaasde achtergevel, is een keukenmeubel ingeplant. Deze vormt een opengewerkte blok achter de spiegelwand, en staat indien gewenst sterk in contact met de eetplaats. Geen zin in afwas vandaag? Dan doen we de spiegelwand gewoon even dicht!

Start van de werken

De werf DRK DCT is in volle uitvoering. De bestaande uitbouwen werden afgebroken, en we zijn volop bezig met de constructie van de nieuwe. Het rioleringsstelsel is af, de funderingsplaat gestort en de geïsoleerde voorzetwand is gemetseld. Wat nu reeds in het oog springt is de staalconstructie die na afwerking zichtbaar zal blijven.

Klik om het volgende project te laden: