BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Mae Dem

Project op de helling
particulier, verbouwing, uitvoering, 2014

Projectomschrijving

De ondergrondse garages zijn enkel bereikbaar door een betonnen helling in de achtertuin. Boven de garagepoorten zweeft een terras, een meter boven het niveau van de tuin. De betonnen helling van twee auto's breed wordt gereduceerd tot een helling voor fietsen. Het terras maakt plaats voor een nieuwe achteruitbouw, die volledig is beglaasd en zo een mooi overzicht biedt over het groen van de tuin. Tegenaan de nieuwe keerwanden wordt de tuin opgehoogd en net voorbij de achteruitbouw komt een terras vanwaar groene grashellingen je tot op het niveau van de tuin leiden. 

Helling

De betonnen helling richting kelder wordt gereduceerd tot een smallere helling van een kleine twee meter breedte, tegenaan de perceelgrens met de linkerbuur. Een glazen balustrade zorgt voor de valbeveiliging zonder visuele hinder.

Zicht van binnenuit

De gehele achtergevel wordt weggebroken op de primaire draagstructuur na. De achteruitbouw is volledig beglaasd waardoor licht en zicht geoptimaliseerd worden. De nieuwe achteruitbouw geeft plaats aan een gezellige ontbijttafel en een leeshoek of speelhoek voor de kinderen.

Bestaande situatie

Een blik op de bestaande achtergevel waarop de huidige obstakels zich duidelijk manifesteren: een hoogteverschil tussen het terras en de oprit, een tuin die haast volledig bestaat uit een betonnen helling,... kortom: een situatie die niet langer strookt met het zorgeloos grootbrengen van drie kinderen.

Keuze natuursteen

Om de achteruitbouw zijn typische U-vorm te geven (geheel van sokkel, zijgevel rechts en dakrand), gingen we op zoek naar een mooie, egaal witte natuursteen. Voor de buitentrappen, het terras en de bekleding van de betonnen keerwand werd gekozen voor een graniet die wat contrast geeft met de witte natuursteen.

Maatwerk

Aansluitingen in verstek zorgen voor een monolitisch uitzicht. De betonnen keerwand wordt uitgespaard in de plint, de opening bovenaan dient voor een verzonken bevestigingsprofiel van de glazen balustrade.

 

Panoramisch zicht op de tuin, met beglazing tot om de hoek

Spotlight

Reflectie

Klik om het volgende project te laden:
Pot Frm
Door een ringetje gehaald
Drk Dct
Voor de spiegel staan
Ppe Gss
Tekenen aan de wand
Sys Vhv
Fascinatie voor desoriëntatie
Lgt Mrm
Wie een put graaft...
Srn Hrm
Stallen uitgemetst
Bmb Jcb
Ge loft het of nie
Bsk Vsh
Leute in Ledeberg
Dht Cck
Erg goed Erfgoed
Msl Vsd
Licht Gewichtig
Wvt Dmr
Baksteen in de maag
Dvs Vgp
Poort op de wereld
Mae Dem
Project op de helling
Vsd Dep
Houtskelet in de Steenoven
Brn Hvk
Sociaal Huis wordt Huis van het Kind
Hsp Vrx
Open en groot
Vzw Orh
Loft zij u Christus
VDG BRN
Interne keuken
Brn Sch
SJOK wordt Sociaal Huis
Esb Smt
Zomeruur in wintertijd
Plf Cls
Een toontje hoger
Vdb Cmt
Op vele vlakken
Knt Dht
Ontbijthoek af
Brk Sch
Verborgen schoonheid
Sch Fre
Uit het goede hout gesneden
Ldt Vkd
Herenhuis met pit
Mrl Vsd
Groen achter de gevel
Dfr Evl
Opgeruimd staat netjes
Ctn Rls
Lessenaars' dak
Dcp Bsk
20 lengtes jong
Mlt Tck
In hogere sferen
Dbn Dbk
De cirkel rond
Bts Dmr
Time for a bath
Gtm Dwl
Op een ander niveau
Brp Vrb
Spiegeltje Spiegeltje
Vsd Dbr
Breedhoek op de tuin
Dro Veo
Een hoekje af
Mts Sar
Licht gewicht
Vde Vnb
Landelijke Rust
Evg Hvh
Uit de oude doos
Evg Ccn
Vernieuwde thuishaven
Rbs Lss
Gelijkvloerse gastvrijheid
Grn Lgt
Openheid boven alles
Sms Mts
Zolder herbekeken
Ims Gts
In de rij
Ysm Err
Duurzaamheid troef
Clr Mpw
Genieten in het groen
Tms Vml
Natuurlijke eenvoud
Htl Adg
Ontbijten in alle rust
Bts Dmr
Woning uit zijn winterslaap
Pot Bru
Wie zit hier op het internet?
Brm Vsv
Baden in het licht
Hsr Mgm
Herenhuis wordt thuis voor velen
Grt Knk
Het hoekje om
Brb Lds
Uit een ander vaatje
Msl Grg
Een gefundeerd ontwerp
Ndt Dst
Een winterjas voor een zomerterras
Evg Pst
Met zorg voor monumenten
Mus Vis
Water? Vast!
Hrn Gld
Een geknipt ontwerp
Prt Bmb
Wegdromen in een groene omgeving
Cpn Wil
Nieuwe prikkels voor een oud limonadefabriekje