BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Ppe Gss

Tekenen aan de wand
particulier, verbouwing, ontwerp, 2018

Projectomschrijving

In één van de groene wijken rond de stad Gent bevindt zich een halfvrijstaande woning met een mooie, diepe tuin. Het contact vanuit de woning met deze tuin wordt vandaag echter aanzienlijk onderbroken, door een diepe achteruitbouw links op het perceel, die in de nodige ruimte voor het toilet, de wasplaats en tuinberging van de woning voorziet. Een aparte schuur verhindert op zijn beurt dan weer het zicht op de tuin aan de rechter zijde van het perceel.

Open ruimtes

In het ontwerp voor deze woning worden enkele structurele muren weggebroken, en vervangen door in de plafonds weggewerkte staalprofielen. Zo worden de verschillende leefruimtes open gewerkt, en met elkaar verbonden. De eetplaats, keuken en zithoek vormen samen één geheel en de verschillende functies komen op die manier veel meer met elkaar in contact te staan. Een beglaasde zijgevel die zich in een L-vorm rond het terras draait, zorgt daarenboven dat ook de buitenruimte in deze leefruimtes wordt betrokken.

Nieuwe wand als leidraad

Ter hoogte van de zithoek wordt een nieuwe wand gebouwd. Deze wand vormt de structurele basis van het dak van de nieuwe uitbreiding, en zal door de keuze van een uitgesproken parementsteen ook de stijl en het karakter van de leefruimte grotendeels bepalen. Een tweede, parallele wand werkt de tuinberging rechts van het perceel weg, en integreert deze zo mee in het ontwerp. Samen vormen deze wanden ook de afscherming van een eerste terras, die in combinatie met aanplantingen aan de zijde van de buren, als het ware een zonnige maar afgesloten patio creëren, en ook de nodige privacy biedt in de leefruimte ...

Kaders naar de tuin

Ter hoogte van de zithoek wordt in deze nieuwe achtergevel een groot raam voorzien. Dit schrijnwerk wordt als het ware als een kader in de nieuwe muur getekend, en kraagt een beetje uit ten opzichte van de buitengevel, waardoor een gezellige nis ontstaat. Van uit deze nis ontstaat een prachtig zicht op de tuin.

Een tweede opening wordt voorzien ter hoogte van het omsloten terras, waarbij een nieuwe portiek ontstaat, zodat ook via het terras en vanuit de eetplaats een leuk doorzicht wordt gemaakt naar de tuin, zonder dat daarbij het geborgen gevoel op het terras teniet wordt gedaan.

Badkamer

Op de eerste verdieping worden de bestaande slaapkamers in een nieuw kleedje gestoken, en krijgt de badkamer een volledige make-over. Na het slopen van enkele overbodig geworden schouwen en wanden, wordt de opengewerkte ruimte afgewerkt met mooie, duurzame materialen. De bestaande plankenvloer wordt daarbij gerecupereerd, opgeschuurd en gevernist, en een tegelstrook die ook tegen de wanden wordt opgetrokken, zorgt voor een natte zone voor inloopdouche en toilet in deze gloednieuwe badkamer.

Klik om het volgende project te laden: