BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Dvs Vgp

Poort op de wereld
particulier, verbouwing, ontwerp, 2017

Projectomschrijving

Deze woning is gelegen in een beschermd dorpsgezicht, en heeft een erfgoedkundig waardevol karakter. Het is dan ook een uitdaging om de woning te verbouwen, met oog voor het nodige behoud van bepaalde historische elementen…

De voorgevel blijft daarom op zijn geheel behouden, en er wordt een tweede ingang gecreëerd, waarbij we een nieuwe, met hout afgewerkte gevel voorzien op +/- 2m achter de bestaande garagepoort. Op die manier ontstaat een overdekt sas voor fietsen of uitgeregende bezoekers…

Lichtstraat

Een beglaasde voordeur biedt via het nieuwe sas een nieuwe toegang tot de woning, en geeft uit op de bestaande doorgang naar achteren. Een nieuwe kastenwand, afgewerkt met dezelfde materialen als de gevel, biedt daarbij plaats aan een vestiaire, toilet en zelfs wasplaats. Met het openen van de kastdeuren ontstaat een praktische ruimte waar was & strijk kan worden gedaan, zonder de handige doorgang naar de tuin voor fietsen & onderhoud te moeten doorknippen…

Gezellige leefruimte met recuperatie van de tegels

In de bestaande leefruimte aan de voorgevel wordt de bestaande vloer gerecupereerd. Een nieuw vloerpakket wordt voorzien, maar na het isoleren van de betonplaat worden de bestaande vloertegels in deze ruimte herlegd, voor een authentiek karakter van de woning.

Een binnenraam zorgt voor het afschermen van deze gezellige zithoek ten opzichte van de traphal, maar biedt nog steeds het zicht op de prachtige houten draaitrap van de traphal.

Opengewerkte leefruimte

Langsheen de woning wordt een patio aangelegd, achter de lichtstraat en de bestaande, opgeknapte tuinberging van de woning. Door een reeks nieuwe, hoge ramen te voorzien langs de lichtstraat & de patio, ontstaan leuke doorzichten naar buiten, vanuit de verbouwde leefruimte.

De bestaande roosteringen blijven zichtbaar, en worden ook in de uitbouw doorgetrokken. Enkele grote, opendraaiende ramen werken de leefruimte en keuken open richting de diepe achtertuin.

Halfopen keuken

Een opening in de binnenmuur zorgt voor een link tussen eetplaats & keuken, zonder deze helemaal open te werken. In een L-vorm wordt deze tegen de gedeelde muur richting de tuin doorgetrokken.

De oude vloertegeltjes krijgen ook hier een herbestemming als spatwand.

Verdiepte badkamer

Boven wordt een nieuwe badkamer ingericht, in een bestaande bergruimte die enkele tredes lager ligt dan de rest van de verdiepingsvloer. Ontworpen in het badkamermeubel werkt een dubbele trede het niveauverschil weg. Een watervaste zone creëert daarnaast plaats voor een ruime inloopdouche, waarnaast een wit gelakte houten plankenvloer voor een warme ondergrond zorgen tijdens het tandenpoetsen. Een lange spiegel creëert extra diepte in deze ruimte…

Klik om het volgende project te laden: