VSH VDW

Actief Passief

Op het einde van een doodlopende straat heeft de bouwheer al enkele decennia een mooi perceel bouwgrond liggen. BRES werd ingeschakeld om een tijdloze vrijstaande ééngezinswoning op te richten, geheel naar de wensen van de bouwheer.

Exterieur

De woning is ontworpen in een sobere, tijdloze vormentaal. Hoewel vrij compact heeft ze niet het voorkomen van een blokkendoos, mede door de gearticuleerde dakrand van de dakoversteken van voor- en achtergevel, die ook t.h.v. de linker en de rechter zijgevel ononderbroken doorloopt. De vensteropeningen van het gelijkvloers zijn allen verdiepinghoog en reiken vanaf de vloerpas tot aan de onderzijde van de dakrand in sierpleister. Op die manier beogen we het effect dat deze dakrand wordt ondersteund door massieve delen in metselwerk, waarbij de vensters meer als openingen tussen interieur en exterieur worden ervaren, dan louter als een raam in een stuk gevel. Op de verdieping kiezen we voor eenzelfde gedachtegang, maar d.m.v. een andere werkwijze: we koppelen telkenmale twee raamgehelen binnen éénzelfde geaccentueerd kader. Het gevelmetselwerk in gebroken wit heeft een gekaleid uiterlijk en getuigt van wat nonchalant ogende imperfecties. De dakrand wordt uitgevoerd in een sierpleister met eenzelfde kleurtoon als het gevelmetselwerk, waardoor de nuance vooral wordt gelegd d.m.v. het verschil in materiaal, meer dan door een kleurverschil.

Geen overhitting

Alle raamgehelen van de verdieping zijn voorzien van een mobiele, externe zonnewering onder de vorm van screens. Die doen meteen ook dienst als verduistering voor de slaapkamers. Ook op het ene venster in de linker zijgevel van het gelijkvloers wordt een screen geïnstalleerd, bij de overige raamgehelen van het gelijkvloers zijn die overbodig. De beglaasde achtergevel van het gelijkvloers maakt gebruik van de dakoversteek om ongewenste zontoetreding te voorkomen. In de zomer zorgen deze oversteken voor voldoende schaduw, terwijl de zon in de winter en tijdens de tussenseizoenen laag genoeg zit om onder de oversteken te schijnen. Naast het buiten houden van de zon, wordt de woning ook passief gekoeld door de vloerpakketten af te koelen (dmv de geothermische boringen).

DAKOVERSTEEK

We maken gebruik van een dakoversteek thv de achtergevel van de gelijkvloerse verdieping om de beglaasde achtergevel te beschermen tegen ongewenste zonnetoetreding. Net voorbij de leefruimte meet deze oversteek maar liefst 3m diep, waardoor een groot deel van het terras wordt overdekt. Handig meegenomen om maximaal van het terras gebruik te kunnen maken ondanks de wisselende weersomstandigheden. In deze diepe dakoversteek is een opening gemaakt, waarboven kantelbare én openschuivende aluminium lamellen komen te zitten. Aan de hand van deze installatie kunnen de bewoners kiezen voor een opengewerkte dakoversteek met maximale licht- en zonnewinst thv het terras en in de leefruimte of voor het andere uiterste: een volledig gesloten dakoversteek waardoor het gehele terras in de schaduw komt te zitten en droog blijft tijdens regenbuien.

Hemelwaterhuishouding

Hemelwater-huishouding

Een teveel aan verharding is in onze streken een heus probleem. Bij deze woning werd berekend hoeveel recuperatie van hemelwater nodig zou zijn, waarna de dimensionering van de regenwaterput daarop werd afgestemd. Het ‘teveel’ aan dakoppervlak die niet nodig blijkt om aan de vraag naar hemelwater te voldoen, wordt ingericht als extensief groendak, waarbij de regenwaterafvoer niet wordt aangesloten op de regenwaterput maar op de overloop van die put, die richting een wadi gaat in de voortuin. Een wadi is bekken, waar overtollig regenwater in overloopt, en waar het de kans krijgt om te infiltreren naar de ondergrond van het eigen terrein. Ook het terras watert af naar de wadi, daar waar de rest van de verhardingen (de oprit en de tuinpaden) worden uitgevoerd in waterdoorlatende materialen en dito onderlagen.

Gelijkvloers

De organisatie van het gelijkvloers zit logisch in elkaar en sluit een teveel aan circulatie maximaal uit. In het midden vooraan steekt de inkomhal die toegang biedt aan het bezoekerstoilet, de bureau, de trap naar de verdieping en tot slot de leefruimte. De bewoners zullen wellicht vaker kiezen voor de ‘achterdeur’ vooraan de woning onder de carport, die onzichtbaar is ingewerkt in de aluminium gevelbekleding. Via die deur komen we in de berging/wasplaats en vervolgens in de open keuken. Het gelijkvloers is een aaneenschakeling van maximaal opengewerkte ruimtes die naadloos in elkaar overvloeien zonder dat onmogelijk wordt gemaakt om deze afzonderlijk te gaan gebruiken. Binnendeuren zijn tot een minimum beperkt en als deze er zijn, gaat het om vloer-plafondhoge pivoterende panelen, al dan niet beglaasd.

Open keuken

De open keuken links achteraan bereiken we via de berging/wasplaats, doorheen een verborgen doorloopkas. De open keuken is in de lengte gearticuleerd, parallel met de linker zijgevel, waarin een venster op het Oosten steekt om maximaal de ochtendzon te capteren. We koken in het midden van een lang en diep werkblad, geflankeerd door voldoende kolomkasten om alles in kwijt te kunnen. In het midden van de keuken staat een eiland met gootsteen. Wie daar aan het werk is geniet van een panorama op de tuin én heeft een aangename relatie met de rest van de leefruimte. In het verlengde van het eiland staat een ontbijttafel, nét wat om het hoekje t.o.v. de leefruimte om wat geborgenheid te bieden. Vanaf deze ontbijttafel waan je jezelf al op het terras, gezien de verbinding glas-glas op de buitenhoek van de achtergevel.

Leefruimte

De leefruimte bevindt zich achteraan, en ontwikkelt zich parallel met de achtergevel zodat zowel de eetplaats als de zitplaats evenredig kunnen profiteren van een maximaal zicht op de diepe achtertuin. De eetplaats vormt een aangenaam middelpunt van waaruit enkele kijk-assen getrokken zijn: richting keuken en het venster op het oosten, doorheen de inkomhal en voordeur naar de oprit, doorheen de bureau en de badkamer naar de voortuin, en gezien de achtergevel integraal beglaasd is, heeft men een royaal zicht op de mooie achtertuin.
De zitplaats en de bureau zijn aan elkaar gelinkt dmv beglaasd binnenschrijnwerk, maar kunnen perfect afzonderlijk worden gebruikt. En dat is geen overbodige luxe wanneer de bureau ooit plaats zal maken voor een slaapkamer op het gelijkvloers. Aanpalend aan de bureau/slaapkamer is nog een gelijkvloerse badkamer voorzien met wastafel en ruime inloopdouche.

Verdieping

De verdieping meet slechts de helft van het gelijkvloers, doordat we hebben gekozen voor een compacte schikking van de drie slaapkamers en een badkamer rondom de centrale nachthal. De badkamer vinden we meteen bij het boven komen, links. De badkamer heeft een venster op het Oosten en het Westen, voor zowel ochtendlicht als avondlicht. De badkamer is voorzien van een ligbad en een ruime inloopdouche die onzichtbaar is weggewerkt in een nis. Hetzelfde geldt voor het toilet, dat evenzeer wat verborgen zit op het einde van de badkamer, achter de wastafel. Recht tegenover de badkamer vinden we de master bedroom, eveneens thv de achtergevel. Op die manier kijken de bewoners vanuit hun bed op de achtertuin en op het groendak boven de gelijkvloerse leefruimte.

Actief Passief

Deze woning haalt volgens de voorstudie een negatief E-peil wat betekent dat deze meer energie zal opbrengen dan dat ze nodig heeft om de bewoners van een hedendaags wooncomfort te verzekeren. Een goed geïsoleerde bouwschil vormt de basis, met aandacht voor weloverwogen positionering van vensteropeningen, het realiseren van maximale zonnewinsten terwijl oververhitting wordt tegengegaan. Naast een doordachte architectuur zijn hedendaagse, hernieuwbare technische installaties onontbeerlijk. Deze woning implementeert ze allemaal: een warmtepomp bodem-water die d.m.v. geothermische diepteboringen de warmte uit de ondergrond efficiënt aanwendt voor de verwarming (vloerverwarming op laag regime), de productie van sanitair warm water en voor passieve koeling in de zomer. Ventilatie is van het type D, waarbij zowel de toevoer en de aanvoer mechanisch worden gestuurd en we kunnen inzetten op warmteterugwinning. Zonnepanelen zorgen voor de productie van elektriciteit.

Meer Projecten

Laat ons jou contacteren