BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

VDG BRN

Interne keuken
particulier, verbouwing, ontwerp, 2017

Projectomschrijving

De bestaande woning, gelegen in landelijk gebied, bestaat uit vele aaneengeschakelde ruimtes met weinig tot geen onderlinge relatie, noch met elkaar, noch met de omliggende tuin. De bouwheer wenst een nieuwe keuken in te richten, die zich nestelt in een uitbouw temidden de tuin. Er wordt werk gemaakt van een verbeterde relatie tussen de grote leefruimte vooraan en de nieuwe keuken. Verder zal de gehele bovenverdieping wordt heringericht.

Achteruitbouw

Aan de achterzijde van de woning trekken we een nieuwbouw achteruitbouw op, zodat de keuken zich temidden de tuin begeeft. Door veel vensters rondom rond, kan men vanuit de keuken het jaar door genieten van de seizoenen. We respecteren de typologie van de bestaande woning, met een gelijkvloerse verdieping + zadeldak, maar kiezen ervoor om zowel de kroonlijst- als de nokhoogte iets lager te voorzien dan die van het hoofdgebouw, om een duidelijke hiërarchie te respecteren tussen hoofdgebouw en bijgebouw (en dus bestaand en nieuw).

Leefruimte

De leefruimte behoudt zijn bestaande indeling. De interne circulatie wordt wat hertekend, waarbij een rechtstreekse verbinding wordt gerealiseerd met de keuken. Bezoekers hoeven ook niet langer doorheen de leefruimte om de bureau te bereiken, waardoor de combinatie van leefruimte en keuken als volwaardig privé kunnen worden beschouwd. Door de dubbele opening tussen leefruimte en de open keuken kan het zonlicht dat op de zuidgerichte voorgevel schijnt, invallen tot in de keuken.

Badkamer

De bovenverdieping bevindt zich onder het hellend dak, waardoor alle ruimtes er een stuk schuin plafond hebben. We kozen ervoor om de kenmerkende houten gordingen gedeeltelijk in het zicht te laten, met onder en boven een nieuw dakvlakraam. Zo worden authentieke elementen gecombineerd met natuurlijke lichtinval.

Bestaande toestand

Klik om het volgende project te laden: