BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Drm Blm

It's a trap
particulier, verbouwing, ontwerp, 2020

Projectomschrijving

In het centrum van Lokeren wordt een voormalige winkel omgebouwd tot ruime herenwoning. Door de mooie breedte van het gebouw, de hoge plafonds en de unieke elementen van het bestaande pand, wordt een nieuwe thuis met verschillende leefhoeken gecreëerd, waarbij de relatie tussen de onderlinge ruimtes en zichten over de verschillende verdiepingen heen een loftgevoel in het ontwerp hebben geïntegreerd.

Bureau aan straatzijde

Aan de straatkant wordt de bestaande vitrine behouden, om plaats te geven aan een zonovergoten bureauruimte. Deze bureauruimte staat sterk in verbinding met de gebeurtenissen in de winkelstraat. Terzelfdertijd vormt ze samen met de inkomhal ook een eerste buffer voor de privé-ruimtes van de woning.

De combinatie van lamellen langs de glaspartijen in de voorgevel en een schuifdeur uit houten latten stelt de bewoners in staat hun woning open te stellen voor de gezellige drukte van de straat, of om zich terug te trekken en het geroezemoes af te sluiten voor de dieper gelegen leefruimtes.

Zoninval via lichtstraten

Door de oriëntatie van het bestaande pand, waarvan de tuin aan de noorderzijde is gelegen, is de centrale ruimte op het gelijkvloers de ruimte waar het minst daglicht kan toetreden. Daarom werd gekozen om hier de TV-hoek in te richten.

Via een langgerokken lichtstraat langsheen de gemetste, gedeelde muur, wordt echter toch zoveel als mogelijk zonlicht tot diep in de woning binnen gelaten. De zichtbaar blijvende houten roostering, die de structuur van de slaapkamer op N+01 opvangt, wordt bewust open gehouden, zodat een mooi lichtspel ontstaat op zonnige dagen.

Open ruimtes

Het gewenste loftgevoel in de woning wordt versterkt door het openwerken van alle ruimtes op het gelijkvloers. Een open keuken wordt centraal ingeplant tussen zithoek & eetplaats. Ze biedt enerzijds ruggensteun voor de gezellige zithoek, en voorziet ook in een barmeubel die uitermate geschikt is voor een gezellig ontbijt of aperitief...

Voorbij de keuken krijgt een ruime eetplaats het nodige contact met de tuin. Ook hier wordt de lichtstraat doorgetrokken, zodat optimaal van het zonlicht gebruik kan worden gemaakt.

Meubilair op maat

Ter hoogte van de zithoek wordt aan de hand van vast meubilair op maat een afscheiding gemaakt tussen de inkom, de leefruimte en de traphal. Een beglaasde wand met grote glazen deur vormt een barrière voor geluid en koude naar de inkom toe, zonder het diepe zicht in de woning te blokkeren.

Het kaderwerk van deze afscheiding loopt vervolgens door en vormt de structuur voor een multifunctionele kastenwand waar TV, internet, boekenkast, … een plaats kan vinden. Deze afsluitbare kastenwand vormt ten slotte ook nog een afscherming voor de nieuwe trap, die zich tussen de wand en de kast naar boven slingert en toegang verleent tot het eerste verdiep.

Centrale bibliotheek

Op het eerste verdiep wordt een gezellige bibliotheekruimte ingericht. Door de hoge ramen in de voorgevel valt heel wat zonlicht binnen. De hoge boekenkasten rond de leeshoek geven een extra dimensie aan deze warme ruimte.

Aan deze ruimte grenzen zowel de eerste slaapkamer als een eerste badkamer, waarvan de deur mooi ingewerkt is in de kastenwand. Een grote traphal naar de hogergelegen verdiepingen werkt het geheel af, en zorgt voor een open en klaar gevoel in deze ruimte.

Room with a view

De hoofdslaapkamer wordt bereikt via een ruime doorloopdressing, die tussen de traphal en het slaapgedeelte is voorzien. Voorbij deze dubbele rij kasten komt men in de ruime slaapkamer, die uitgeeft op een eigen dakterras, dat uitkijkt op een groendak…

Nieuwe badkamer

In de badkamer komt een vrijstaand bad aan het raam te staan. Tegen de gedeelde muur wordt een dubbel lavabomeubel voorzien. Een douchenis vervolledigt het geheel van deze aangename badkamer.

Traphal

De vloerpaketten van de verschillende verdiepingen worden stuk voor stuk opengewerkt. Van uit de bibliotheek start daarbij een wentelende trap, die rond de gecreëerde vide tot helemaal op de zolderverdieping doorloopt. Ze verbindt op die manier de verschillende verdiepingen, die elk met een polyvalente ruimte aan elkaar gelinkt zijn via deze nieuwe trappenkoker.

De creatie van deze vide zorgt voor een extra dimensie in de woning, waar niet alleen een visuele link wordt gemaakt tussen de verschillende niveau’s, maar ook zonlicht vrij spel krijgt doorheen de woning.

De verschillende ruimtes die aan deze traphal grenzen kunnen optioneel open of gesloten worden, en geven plaats aan de bibliotheek, pianoruimte, tweede dakterras, een badkamer en extra slaap- en logeerkamers, of kunnen gebruikt worden als cinemaruimte…

Klik om het volgende project te laden: