BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Dht Cck

Erg goed Erfgoed
particulier, verbouwing, studie, 2016

Projectomschrijving

Deze prachtige, beschermde hoevewoning uit 1759 heeft tot op heden de tand des tijds goed doorstaan. Enkele beperkte aanbouwen in de jaren ’80 zorgden voor de uitbreiding van het woonvolume, maar zijn ondertussen ook niet meer up to date. BRES werd aangesteld voor een eerste haalbaarheidsstudie, om na te gaan in hoeverre deze woning met een grondige renovatie de 21ste eeuw kon worden ingetrokken…

Beschermde voorgevel

Deze hoeve staat op de inventarislijst van Bouwkundig Erfgoed. Hierdoor dient de ganse voorgevel integraal te blijven behouden. Strenge regels worden opgelegd voor het vernieuwen van schrijnwerk, dak, zelfs kleur van de verf…

Om het oorspronkelijke karakter van de hoevewoning te behouden, werd dan ook gekozen om in sterk contrast met deze hoevestijl een uitbreiding van de woning te gaan ontwerpen. De aanbouwen uit de jaren 80 ruimen hierbij (deels) plaats voor een nieuwe, hedendaagse uitbreiding, waar oud & nieuw hand in hand met elkaar worden verenigd.

Klaarlichte leefruimte

De grote, beglaasde oppervlaktes van de nieuwe gevels zorgen voor een uitgestrekt zicht op de groene omgeving. Terzelfdertijd halen zij een maximum aan licht binnen. Een lichtstraat op de verdieping helpt ook het nodige licht nog verder in de woning binnen te laten schijnen, zodat ook keuken en bureauruimte in het oorspronkelijke volume, mee kunnen genieten van deze nieuwe ingreep.

De achtergevel is niet beschermd. Omwille van deze reden kon worden gekozen om een nieuwe, hedendaagse parementsteen te gebruiken voor de nieuwe volle geveldelen, waarbij deze steen ook binnen voor een eigen toets aan de ruimtes kan zorgen. Langsheen de vide worden zo de gelijkvloers visueel met de verdieping verbonden.

Open & gesloten

Door de openheid van deze woning, ontstaat vanuit alle hoeken steeds een breed zicht over de leefruimtes, en via de grote raampartijen op de omgeving. Evenwel werd gekozen om de zithoek indien gewenst ook af te kunnen schermen van de andere leefruimtes, om een gevoel van geborgenheid te creëren. Zeker ’s avonds kan het aangewezen zijn de grote gordijnen dicht te doen, en zo een gezellige zithoek te creëren…

Burelen

Twee burelen krijgen hun plekje in deze vernieuwde woning.
De ene bureauruimte doet dienst als werkplek om van thuis uit te werken, of na de uren nog wat administratie af te ronden. Om dan toch het contact met het gezin niet te verliezen, werd gekozen de bureauruimte dicht bij de zithoek in te planten. Een grote glazen wand zorgt voor de nodige privacy & geluidsbarrière voor als de film té spannend wordt, maar blijft het visueel contact tussen de beide ruimtes wel in stand houden.

Een tweede bureauruimte wordt wat meer afgezonderd ingericht, want kan intensiever worden gebruikt als praktijkruimte voor bij- (of hoofd-)beroep. Vlak aan de inkom van de woning vormt opnieuw een grote beglaasde wand de buffer tussen inkomhal & bureauruimte, en wordt een beperkte oppervlakte van de private woning een publiek toegankelijk gedeelte. Eens de deuren gesloten, blijft de rest van de woning echter vrij van bezoek, als men dit zou willen.

Flexibele ruimte

Op de verdieping ontstaat vlak naast de traphal een open plaats, die de verbinding tussen de verschillende kamers & badkamer verzorgt. Deze ruimte kijkt uit op de vide boven de eetplaats, en doet dienst als vrij in te richten flexibele ruimte. Door het ene, te behouden raampje in de beschermde voorgevel valt ook nog een streepje licht binnen.

Badkamer

Het afbreken van de sterk verouderde badkamer voor het creëren van de flexibele ruimte op de verdieping, geeft het startschot voor het ontwerpen van een nieuwe badkamer aan de zijgevel van het gebouw. Ook hier wordt een dakuitbouw met plat dak verwezenlijkt, om de nodige ruimte te krijgen voor een gerieflijke & hedendaagse badkamer.

Slaapkamer

De bestaande onderdakse slaapkamers worden grotendeels behouden. Ter hoogte van de nieuwe uitbreiding wordt het hellend dak echter plaatselijk opgetrokken, waardoor een ruime masterbedroom ontstaat. Ook hier krijgt de parementsteen de kans een eigentijdse toets aan de ruimte te geven. Enkele grote raampartijen zorgen voor een magnifiek zicht op de omgeving, en de optie om een dakterras op het platte dak van de gelijkvloers in te richten, klinkt plots zeer aanlokkelijk…

Klik om het volgende project te laden: