BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Vzw Orh

Loft zij u Christus
particulier, verbouwing, ontwerp, 2016

Projectomschrijving

Dit voormalige slotklooster wordt in de toekomst gebruikt door enkele VZW’s die werkzaam zijn in de bijzondere jeugdzorg.

BRES architecten werd gevraagd een woning te ontwerpen voor de grootse zolder van het gebouw. Dit met de bedoeling een centrale woonunit te voorzien voor de conciërge en zijn gezin, die het reilen & zeilen van dit serene, omvangrijke gebouw in goede banen kan helpen leiden…

Open structuur – open ruimte

Grote houten spanten vormen de structuur van deze verdieping. Zij dragen de lopende meters dak van het gebouw, en zorgen op zich al voor een prachtige vormgeving van deze ruimte. In het ontwerp werd dan ook zoveel als mogelijk geprobeerd deze spanten te behouden.

Dit, in combinatie met de grote hoogtes, en het ontbreken van binnenmuren, leidde tot de beslissing om een loft in te richten op deze verdieping.

Waardevolle elementen

Enkele kenmerkende elementen in deze ruimte, zoals de grote schouwen, die aanzetten vanuit de grootkeuken op het gelijkvloers, of de stookplaats diep in de kelders; vormen samen met de mooie grote spanten herkenbare elementen, die de woning een eigen karakter geven.

Tussen deze waardevolle elementen worden tactisch enkele units ingeplant, die de woonzones helpen afbakenen, en waar nodig bijkomende geslotenheid te creëren voor ruimtes als de slaapkamer, badkamer, … 

Zien zonder gezien te worden

Twee ruime dakterrassen zorgen voor de nodige inval van daglicht in de leefruimtes, die rond deze openingen zijn ingeplant. Ze creëren daarnaast ook een private buitenruimte voor de loft.

Vanop de terrassen krijgt men een overzicht over de ganse site, zonder zelf steeds bekeken te worden. Het dieper terugtrekken van de geveldelen zorgt er namelijk voor dat met zowel op het terras als diep binnen in de woning toch steeds geborgen blijft.

Klik om het volgende project te laden: