BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Vhm Rsw

eiK zo na
particulier, nieuwbouw, ontwerp, 2019

Projectomschrijving

Temidden van een open plek in deze bosrijke omgeving komt een BEN-woning te staan.
In de ontwerpfase diende goed te worden bekeken hoe het gebouw kon worden ingeplant & georiënteerd in functie van de aanwezige bomen. Grote en hoge raampartijen zorgen voor een optimaal zicht op de omgevig, en halen op die manier het groen tot binnen in de woning. Daarnaast werden de verschillende dakvlakken van de nodige luifels voorzien, die in de zomer voldoende schaduw werpen en zo oververhitting van de woning kunnen tegen gaan.

Inheems bos

Samen met de tuinarchitect werd zorgvuldig gekeken om het bos rondom de woning zoveel als mogelijk te gaan respecteren. Mooie, waardevolle bomen blijven daarbij behouden, de opgeschoten en ietswat vormeloze naaldbomen worden vervangen door jong, inheems bosgoed. Op die manier ontstaat een optimale, groene omgeving waarin deze architectuur een mooi plaatsje heeft gekregen!

Open leefruimte met vide

Op het gelijkvloers werd de eetplaats gecombineerd met een open keuken, waardoor er bij het binnenkomen meteen een ruim effect wordt gecreëerd. Dit effect wordt nog eens versterkt door het grote, metershoge raam op de zijgevel, dat uitgeeft op het terras, en vanuit de leefruimte een dieper zicht biedt op de bomen rondom de woning.

Boven de eettafel bevindt zich een vide, die de centrale zone van de leefruimte connecteert met de polyvalente ruimte op de verdieping. Een centrale schouw baant zich via deze vide een weg naar boven, en vormt zo de ruggengraat van de woning. Daarbij schermt ze de gezellige zithoek deels af van de andere leefuimtes, zonder ze echter volledig af te sluiten van wat er in keuken of eetplaats gebeurt…

Levenslang wonen

Achter de keuken, aan de noordzijde van de woning, is op het gelijkvloers een ruimte slaapkamer met dressing, en bijhorende badkamer ingericht. Deze ruimtes vormen samen het hoofd-slaapvertrek, en stellen de bewoners in staat om in de verre toekomst ook zonder het gebruik van trappen de woning in alle comfort te blijven bewonen.

Traphal en polyvalente verdieping

Via een open traphal komen we op de eerste verdieping, waar naast enkele slaapkamers ook een grote, polyvalente ruimte is ingericht. Deze open ruimte heeft niet alleen een sterke link met het gelijkvloers via de vide, maar kijkt ook uit op de bosrijke omgeving via de vele ramen in de gevels. De ruimte zelf biedt dan weer plaats aan een praktisch bureau, en kan worden aangewend als zithoek, fitness- of poolzaal of hobbyruimte.

Klik om het volgende project te laden:
Stm Plf
Verdiepen in dialoog
Vhm Rsw
eiK zo na
Dvr Asw
Praktijk gericht
Pot Frm
Door een ringetje gehaald
Drk Dct
Voor de spiegel staan
Ppe Gss
Tekenen aan de wand
Sys Vhv
Fascinatie voor desoriëntatie
Lgt Mrm
Wie een put graaft...
Srn Hrm
Stallen uitgemetst
Bmb Jcb
Ge loft het of nie
Bsk Vsh
Leute in Ledeberg
Dht Cck
Erg goed Erfgoed
Msl Vsd
Licht Gewichtig
Wvt Dmr
Baksteen in de maag
Dvs Vgp
Poort op de wereld
Mae Dem
Project op de helling
Vsd Dep
Houtskelet in de Steenoven
Brn Hvk
Sociaal Huis wordt Huis van het Kind
Hsp Vrx
Open en groot
Vzw Orh
Loft zij u Christus
VDG BRN
Interne keuken
Brn Sch
SJOK wordt Sociaal Huis
Esb Smt
Zomeruur in wintertijd
Plf Cls
Een toontje hoger
Vdb Cmt
Op vele vlakken
Knt Dht
Ontbijthoek af
Brk Sch
Verborgen schoonheid
Sch Fre
Uit het goede hout gesneden
Ldt Vkd
Herenhuis met pit
Mrl Vsd
Groen achter de gevel
Dfr Evl
Opgeruimd staat netjes
Ctn Rls
Lessenaars' dak
Dcp Bsk
20 lengtes jong
Mlt Tck
In hogere sferen
Dbn Dbk
De cirkel rond
Bts Dmr
Time for a bath
Gtm Dwl
Op een ander niveau
Brp Vrb
Spiegeltje Spiegeltje
Vsd Dbr
Breedhoek op de tuin
Dro Veo
Een hoekje af
Mts Sar
Licht gewicht
Vde Vnb
Landelijke Rust
Evg Hvh
Uit de oude doos
Evg Ccn
Vernieuwde thuishaven
Rbs Lss
Gelijkvloerse gastvrijheid
Grn Lgt
Openheid boven alles
Sms Mts
Zolder herbekeken
Ims Gts
In de rij
Ysm Err
Duurzaamheid troef
Clr Mpw
Genieten in het groen
Tms Vml
Natuurlijke eenvoud
Htl Adg
Ontbijten in alle rust
Bts Dmr
Woning uit zijn winterslaap
Pot Bru
Wie zit hier op het internet?
Brm Vsv
Baden in het licht
Hsr Mgm
Herenhuis wordt thuis voor velen
Grt Knk
Het hoekje om
Brb Lds
Uit een ander vaatje
Msl Grg
Een gefundeerd ontwerp
Ndt Dst
Een winterjas voor een zomerterras
Evg Pst
Met zorg voor monumenten
Mus Vis
Water? Vast!
Hrn Gld
Een geknipt ontwerp
Prt Bmb
Wegdromen in een groene omgeving
Cpn Wil
Nieuwe prikkels voor een oud limonadefabriekje