BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

VDG BRN

Interne keuken
particulier, verbouwing, ontwerp, 2017

Projectomschrijving

De bestaande woning, gelegen in landelijk gebied, bestaat uit vele aaneengeschakelde ruimtes met weinig tot geen onderlinge relatie, noch met elkaar, noch met de omliggende tuin. De bouwheer wenst een nieuwe keuken in te richten, die zich nestelt in een uitbouw temidden de tuin. Er wordt werk gemaakt van een verbeterde relatie tussen de grote leefruimte vooraan en de nieuwe keuken. Verder zal de gehele bovenverdieping wordt heringericht.

Achteruitbouw

Aan de achterzijde van de woning trekken we een nieuwbouw achteruitbouw op, zodat de keuken zich temidden de tuin begeeft. Door veel vensters rondom rond, kan men vanuit de keuken het jaar door genieten van de seizoenen. We respecteren de typologie van de bestaande woning, met een gelijkvloerse verdieping + zadeldak, maar kiezen ervoor om zowel de kroonlijst- als de nokhoogte iets lager te voorzien dan die van het hoofdgebouw, om een duidelijke hiërarchie te respecteren tussen hoofdgebouw en bijgebouw (en dus bestaand en nieuw).

Leefruimte

De leefruimte behoudt zijn bestaande indeling. De interne circulatie wordt wat hertekend, waarbij een rechtstreekse verbinding wordt gerealiseerd met de keuken. Bezoekers hoeven ook niet langer doorheen de leefruimte om de bureau te bereiken, waardoor de combinatie van leefruimte en keuken als volwaardig privé kunnen worden beschouwd. Door de dubbele opening tussen leefruimte en de open keuken kan het zonlicht dat op de zuidgerichte voorgevel schijnt, invallen tot in de keuken.

Badkamer

De bovenverdieping bevindt zich onder het hellend dak, waardoor alle ruimtes er een stuk schuin plafond hebben. We kozen ervoor om de kenmerkende houten gordingen gedeeltelijk in het zicht te laten, met onder en boven een nieuw dakvlakraam. Zo worden authentieke elementen gecombineerd met natuurlijke lichtinval.

Bestaande toestand

Klik om het volgende project te laden:
Stm Plf
Verdiepen in dialoog
Vhm Rsw
eiK zo na
Dvr Asw
Praktijk gericht
Pot Frm
Door een ringetje gehaald
Drk Dct
Voor de spiegel staan
Ppe Gss
Tekenen aan de wand
Sys Vhv
Fascinatie voor desoriëntatie
Lgt Mrm
Wie een put graaft...
Srn Hrm
Stallen uitgemetst
Bmb Jcb
Ge loft het of nie
Bsk Vsh
Leute in Ledeberg
Dht Cck
Erg goed Erfgoed
Msl Vsd
Licht Gewichtig
Wvt Dmr
Baksteen in de maag
Dvs Vgp
Poort op de wereld
Mae Dem
Project op de helling
Vsd Dep
Houtskelet in de Steenoven
Brn Hvk
Sociaal Huis wordt Huis van het Kind
Hsp Vrx
Open en groot
Vzw Orh
Loft zij u Christus
VDG BRN
Interne keuken
Brn Sch
SJOK wordt Sociaal Huis
Esb Smt
Zomeruur in wintertijd
Plf Cls
Een toontje hoger
Vdb Cmt
Op vele vlakken
Knt Dht
Ontbijthoek af
Brk Sch
Verborgen schoonheid
Sch Fre
Uit het goede hout gesneden
Ldt Vkd
Herenhuis met pit
Mrl Vsd
Groen achter de gevel
Dfr Evl
Opgeruimd staat netjes
Ctn Rls
Lessenaars' dak
Dcp Bsk
20 lengtes jong
Mlt Tck
In hogere sferen
Dbn Dbk
De cirkel rond
Bts Dmr
Time for a bath
Gtm Dwl
Op een ander niveau
Brp Vrb
Spiegeltje Spiegeltje
Vsd Dbr
Breedhoek op de tuin
Dro Veo
Een hoekje af
Mts Sar
Licht gewicht
Vde Vnb
Landelijke Rust
Evg Hvh
Uit de oude doos
Evg Ccn
Vernieuwde thuishaven
Rbs Lss
Gelijkvloerse gastvrijheid
Grn Lgt
Openheid boven alles
Sms Mts
Zolder herbekeken
Ims Gts
In de rij
Ysm Err
Duurzaamheid troef
Clr Mpw
Genieten in het groen
Tms Vml
Natuurlijke eenvoud
Htl Adg
Ontbijten in alle rust
Bts Dmr
Woning uit zijn winterslaap
Pot Bru
Wie zit hier op het internet?
Brm Vsv
Baden in het licht
Hsr Mgm
Herenhuis wordt thuis voor velen
Grt Knk
Het hoekje om
Brb Lds
Uit een ander vaatje
Msl Grg
Een gefundeerd ontwerp
Ndt Dst
Een winterjas voor een zomerterras
Evg Pst
Met zorg voor monumenten
Mus Vis
Water? Vast!
Hrn Gld
Een geknipt ontwerp
Prt Bmb
Wegdromen in een groene omgeving
Cpn Wil
Nieuwe prikkels voor een oud limonadefabriekje