BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Sys Vhv

Fascinatie voor desoriëntatie
particulier, verbouwing, ontwerp, 2017

Projectomschrijving

De bestaande woning, gelegen in de rustige rand rond Brugge, maakt deel uit van een geheel van drie op identieke wijze gebouwde woningen. Achter de voorgevel, die zal worden opgeknapt met respect voor het oorspronkelijke uitzicht, huist een statige woning met een typerende indeling: twee grote ruimtes per verdieping, aaneengeschakeld door een traphal die alle verdiepingen bedient. Al deze ruimtes hebben hoge plafonds, mooi binnenschrijnwerk en andere authentieke elementen zoals sierlijsten en vensteromkastingen. In tegenstelling tot het hoofdgebouw zijn de bestaande uitbouwen achteraan wat lager en hebben zij minder grote ramen waardoor deze eerder als beperkend worden ervaren. Het hoofdgebouw en de uitbouwen achteraan hebben dan weer wel gemeen dat hun bouwfysische staat te wensen overlaat, en dat een ingrijpende renovatie zich opdringt.

De voorgevel is identiek aan die van de twee aanpalende woningen aan de linkerzijde. Deze drie gevels zijn opgenomen op de inventaris, waardoor Erfgoed en Monumentenzorg ijvert voor maximaal behoud. Een wens die de bouwheer zeker ter harte neemt.

De bestaande uitbouwen achteraan zijn sterk verouderd. De indeling is van die aard dat het contact met de tuin minimaal is. Er is een dubbel opendraaiend raam die toegang geeft tot een smalle koer, waar ook het kleine venster van de keuken op uitkijkt. Het volledig vervangen van deze uitbouwen door een nieuwe is de beste remedie om de statige burgerwoning in contact te brengen met de charmante stadstuin.

De woning is sterk verouderd, en naast het in orde brengen van de gebouwschil, zullen ook grote delen van het interieur volledig worden hernomen. We de denken aan de centrale verwarming, de elektriciteitsinstallatie, maar ook het pleisterwerk en de plafondbeplating waar nodig. Anderzijds zijn de ruimtes van het hoofdgebouw voldoende ruim en hoog, en er zijn tal van authentieke elementen die het behouden waard zijn. De houten plankenvloeren, deur- en vensteromlijsting, sierlijsten,... De combinatie van bestaande elementen met een hedendaagse afwerking zorgt voor een tijdloze uitstraling.

Nieuwe uitbouw

De nieuwe uitbouw is één grote open ruimte, die plaats biedt aan een open keuken met eetplaats. De keuken heeft rechtstreekse toegang tot een berging centraal in de woning, en via die berging tot de grote kelder. De openheid van deze ruimte zorgt ervoor dat de bewoners ook vanaf de zithoek helemaal vooraan de woning zicht hebben op de tuin. Door de volledig beglaasde achtergevel vloeien de uitbouw en het terras en de achterliggende tuin haast naadloos in elkaar over. Het dak van de nieuwe uitbouw bestaat uit twee delen: een stuk plat dak bestaande uit zichtbaar blijvende houten balken, boven de eetplaats enerzijds, en een hoger gelegen plat dak boven de keuken, die de realisatie van een verticale lichtstraat mogelijk maakt. Door de ietwat ongelukkige oriëntatie, waarbij het zuiden zich situeert op de rechter perceelsmuur, dreigt de woning vaak onthouden te blijven van direct zonlicht. Door de verticale lichtstraat parallel met de perceelsgrens, halen we direct zonlicht binnen, tot een stuk na de middag.

Op het zicht op de achtergevel zien we duidelijk de volledig beglaasde achtergevel van de gelijkvloerse uitbouw. De verticale lichtstraat steekt boven het laagste plat dak uit, en krijgt een contrasterende gevelbekleding in hout. Ook de dakuitbouw thv de badkamer krijgt dezelfde materialisatie toegekend, wat voor eenheid zorgt in de vormgeving en het uitzicht.

Vouwraam

Een vouwraam kan een alternatief zijn voor het meer courant geplaatste schuifraam. Beide indelingen hebben hun voor- en nadelen, waarbij enkele parameters in de weegschaal worden gelegd: uitzicht, gebruiksgemak, winddichtheid,... 

Studio op zolder

Op de eerste verdieping is er naast de traphal plaats voor twee slaapkamers en een kleine badkamer. Op de bovenste twee verdiepingen bevinden zich nog twee kamers: vooraan een kamer die afgedekt is door de vloer van het stuk bergzolder, achteraan een kamer die opengewerkt is tot in de nok. De drie ruimtes zullen op een ludieke manier met elkaar verbonden, zonder in te boeten aan functionaliteit. In de kamer vooraan zal de master bedroom worden ingericht, in combinatie met een doorloop - dressing. De kleinere kamer achteraan, naast de traphal, zal worden ingericht als badkamer met een wastafel, inloopdouche en bad. De slaapkamer en badkamer worden met elkaar verbonden door een nieuwe, dubbele deur in de wand tussen beide. Als deze open staan, vormen slaapkamer, dressing en badkamer één groot geheel.

Onder de nok wordt een speelkamer/logeerkamer ingericht, te bereiken via een vaste trap. Tussen de badkamer en de speelkamer komt een binnenraam, dat kan worden afgesloten indien gewenst, om de privacy van de gebruikers van de badkamer te respecteren. Het geheel van slaapkamer/dressing + badkamer + speelkamer onder de nok zijn visueel gelinkt, hoewel zij perfect apart kunnen worden gebruikt.

Klik om het volgende project te laden:
Pot Frm
Door een ringetje gehaald
Drk Dct
Voor de spiegel staan
Ppe Gss
Tekenen aan de wand
Sys Vhv
Fascinatie voor desoriëntatie
Lgt Mrm
Wie een put graaft...
Srn Hrm
Stallen uitgemetst
Bmb Jcb
Ge loft het of nie
Bsk Vsh
Leute in Ledeberg
Dht Cck
Erg goed Erfgoed
Msl Vsd
Licht Gewichtig
Wvt Dmr
Baksteen in de maag
Dvs Vgp
Poort op de wereld
Mae Dem
Project op de helling
Vsd Dep
Houtskelet in de Steenoven
Brn Hvk
Sociaal Huis wordt Huis van het Kind
Hsp Vrx
Open en groot
Vzw Orh
Loft zij u Christus
VDG BRN
Interne keuken
Brn Sch
SJOK wordt Sociaal Huis
Esb Smt
Zomeruur in wintertijd
Plf Cls
Een toontje hoger
Vdb Cmt
Op vele vlakken
Knt Dht
Ontbijthoek af
Brk Sch
Verborgen schoonheid
Sch Fre
Uit het goede hout gesneden
Ldt Vkd
Herenhuis met pit
Mrl Vsd
Groen achter de gevel
Dfr Evl
Opgeruimd staat netjes
Ctn Rls
Lessenaars' dak
Dcp Bsk
20 lengtes jong
Mlt Tck
In hogere sferen
Dbn Dbk
De cirkel rond
Bts Dmr
Time for a bath
Gtm Dwl
Op een ander niveau
Brp Vrb
Spiegeltje Spiegeltje
Vsd Dbr
Breedhoek op de tuin
Dro Veo
Een hoekje af
Mts Sar
Licht gewicht
Vde Vnb
Landelijke Rust
Evg Hvh
Uit de oude doos
Evg Ccn
Vernieuwde thuishaven
Rbs Lss
Gelijkvloerse gastvrijheid
Grn Lgt
Openheid boven alles
Sms Mts
Zolder herbekeken
Ims Gts
In de rij
Ysm Err
Duurzaamheid troef
Clr Mpw
Genieten in het groen
Tms Vml
Natuurlijke eenvoud
Htl Adg
Ontbijten in alle rust
Bts Dmr
Woning uit zijn winterslaap
Pot Bru
Wie zit hier op het internet?
Brm Vsv
Baden in het licht
Hsr Mgm
Herenhuis wordt thuis voor velen
Grt Knk
Het hoekje om
Brb Lds
Uit een ander vaatje
Msl Grg
Een gefundeerd ontwerp
Ndt Dst
Een winterjas voor een zomerterras
Evg Pst
Met zorg voor monumenten
Mus Vis
Water? Vast!
Hrn Gld
Een geknipt ontwerp
Prt Bmb
Wegdromen in een groene omgeving
Cpn Wil
Nieuwe prikkels voor een oud limonadefabriekje