BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Ppe Gss

Tekenen aan de wand
particulier, verbouwing, ontwerp, 2018

Projectomschrijving

In één van de groene wijken rond de stad Gent bevindt zich een halfvrijstaande woning met een mooie, diepe tuin. Het contact vanuit de woning met deze tuin wordt vandaag echter aanzienlijk onderbroken, door een diepe achteruitbouw links op het perceel, die in de nodige ruimte voor het toilet, de wasplaats en tuinberging van de woning voorziet. Een aparte schuur verhindert op zijn beurt dan weer het zicht op de tuin aan de rechter zijde van het perceel.

Open ruimtes

In het ontwerp voor deze woning worden enkele structurele muren weggebroken, en vervangen door in de plafonds weggewerkte staalprofielen. Zo worden de verschillende leefruimtes open gewerkt, en met elkaar verbonden. De eetplaats, keuken en zithoek vormen samen één geheel en de verschillende functies komen op die manier veel meer met elkaar in contact te staan. Een beglaasde zijgevel die zich in een L-vorm rond het terras draait, zorgt daarenboven dat ook de buitenruimte in deze leefruimtes wordt betrokken.

Nieuwe wand als leidraad

Ter hoogte van de zithoek wordt een nieuwe wand gebouwd. Deze wand vormt de structurele basis van het dak van de nieuwe uitbreiding, en zal door de keuze van een uitgesproken parementsteen ook de stijl en het karakter van de leefruimte grotendeels bepalen. Een tweede, parallele wand werkt de tuinberging rechts van het perceel weg, en integreert deze zo mee in het ontwerp. Samen vormen deze wanden ook de afscherming van een eerste terras, die in combinatie met aanplantingen aan de zijde van de buren, als het ware een zonnige maar afgesloten patio creëren, en ook de nodige privacy biedt in de leefruimte ...

Kaders naar de tuin

Ter hoogte van de zithoek wordt in deze nieuwe achtergevel een groot raam voorzien. Dit schrijnwerk wordt als het ware als een kader in de nieuwe muur getekend, en kraagt een beetje uit ten opzichte van de buitengevel, waardoor een gezellige nis ontstaat. Van uit deze nis ontstaat een prachtig zicht op de tuin.

Een tweede opening wordt voorzien ter hoogte van het omsloten terras, waarbij een nieuwe portiek ontstaat, zodat ook via het terras en vanuit de eetplaats een leuk doorzicht wordt gemaakt naar de tuin, zonder dat daarbij het geborgen gevoel op het terras teniet wordt gedaan.

Badkamer

Op de eerste verdieping worden de bestaande slaapkamers in een nieuw kleedje gestoken, en krijgt de badkamer een volledige make-over. Na het slopen van enkele overbodig geworden schouwen en wanden, wordt de opengewerkte ruimte afgewerkt met mooie, duurzame materialen. De bestaande plankenvloer wordt daarbij gerecupereerd, opgeschuurd en gevernist, en een tegelstrook die ook tegen de wanden wordt opgetrokken, zorgt voor een natte zone voor inloopdouche en toilet in deze gloednieuwe badkamer.

Klik om het volgende project te laden:
Stm Plf
Verdiepen in dialoog
Vhm Rsw
eiK zo na
Dvr Asw
Praktijk gericht
Pot Frm
Door een ringetje gehaald
Drk Dct
Voor de spiegel staan
Ppe Gss
Tekenen aan de wand
Sys Vhv
Fascinatie voor desoriëntatie
Lgt Mrm
Wie een put graaft...
Srn Hrm
Stallen uitgemetst
Bmb Jcb
Ge loft het of nie
Bsk Vsh
Leute in Ledeberg
Dht Cck
Erg goed Erfgoed
Msl Vsd
Licht Gewichtig
Wvt Dmr
Baksteen in de maag
Dvs Vgp
Poort op de wereld
Mae Dem
Project op de helling
Vsd Dep
Houtskelet in de Steenoven
Brn Hvk
Sociaal Huis wordt Huis van het Kind
Hsp Vrx
Open en groot
Vzw Orh
Loft zij u Christus
VDG BRN
Interne keuken
Brn Sch
SJOK wordt Sociaal Huis
Esb Smt
Zomeruur in wintertijd
Plf Cls
Een toontje hoger
Vdb Cmt
Op vele vlakken
Knt Dht
Ontbijthoek af
Brk Sch
Verborgen schoonheid
Sch Fre
Uit het goede hout gesneden
Ldt Vkd
Herenhuis met pit
Mrl Vsd
Groen achter de gevel
Dfr Evl
Opgeruimd staat netjes
Ctn Rls
Lessenaars' dak
Dcp Bsk
20 lengtes jong
Mlt Tck
In hogere sferen
Dbn Dbk
De cirkel rond
Bts Dmr
Time for a bath
Gtm Dwl
Op een ander niveau
Brp Vrb
Spiegeltje Spiegeltje
Vsd Dbr
Breedhoek op de tuin
Dro Veo
Een hoekje af
Mts Sar
Licht gewicht
Vde Vnb
Landelijke Rust
Evg Hvh
Uit de oude doos
Evg Ccn
Vernieuwde thuishaven
Rbs Lss
Gelijkvloerse gastvrijheid
Grn Lgt
Openheid boven alles
Sms Mts
Zolder herbekeken
Ims Gts
In de rij
Ysm Err
Duurzaamheid troef
Clr Mpw
Genieten in het groen
Tms Vml
Natuurlijke eenvoud
Htl Adg
Ontbijten in alle rust
Bts Dmr
Woning uit zijn winterslaap
Pot Bru
Wie zit hier op het internet?
Brm Vsv
Baden in het licht
Hsr Mgm
Herenhuis wordt thuis voor velen
Grt Knk
Het hoekje om
Brb Lds
Uit een ander vaatje
Msl Grg
Een gefundeerd ontwerp
Ndt Dst
Een winterjas voor een zomerterras
Evg Pst
Met zorg voor monumenten
Mus Vis
Water? Vast!
Hrn Gld
Een geknipt ontwerp
Prt Bmb
Wegdromen in een groene omgeving
Cpn Wil
Nieuwe prikkels voor een oud limonadefabriekje