BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Plf Cls

Een toontje hoger
particulier, verbouwing, ontwerp, 2017

Projectomschrijving

Een brede woning met een diepe achteruitbouw kijkt uit op een grote binnenkoer, gelinkt aan een bijgebouw waar vroegere ambacht plaatsvond. Het interieur van het hoofdgebouw van de woning werd recent gerenoveerd, maar de achteruitbouwen met veranda en luifel in golfplaten zijn slecht geïsoleerd, en dringend aan vernieuwing toe. Daarbij blokkeren ze de link tussen de leefruimtes binnen, en de buitenruimte achteraan.

Luifel als uitbouw

Een nieuwe luifel wordt over de lengte van het bijgebouw over de dakrand geschoven. Enkele welgekozen openingen in deze gevel zorgt voor een uitgebreid zicht op de buitenruimte, en laat het daglicht volop binnen komen… Door in het nieuwe volume ook een overdekte buitenruimte te voorzien, ontstaat een overdekt terras op regenachtige zomerdagen, die de link tussen binnen- en buitenruimte nog sterker gaat verbinden.

Nieuwe keuken

Een gloednieuwe keuken wordt ingericht, vlak naast de berging. Deze vormt een éénheid met de nieuwe eetplaats, en kijkt via de bestaande raamopeningen uit op de buitenruimte.

Lichtstraat en vide

In het bestaande én nieuwe dak van de achteruitbouw komen enkele dakvlakramen. Door het plaatselijk wegnemen van het bestaande plafond, creëren we zo een lichtstraat boven de eetplaats. Het behoud van de roostering zorgt hierbij voor een leuk lichtspel op de muren, wanneer de zon binnenvalt. Op die manier komt ook extra licht in de leefruimte binnen, en wordt de statige hoogte van de plafonds in het hoofdvolume van de woning doorgetrokken in de achteruitbouw.

Muziekruimte en zitplaats

In het hoofdvolume worden de mooie, hoge ruimtes zoveel als mogelijk behouden. Wel wordt de bestaande doorgang naar de achteruitbouw aanzienlijk vergroot, zodat de nieuwe eetplaats en keuken sterker verbonden worden met de bestaande leefruimtes.

Klik om het volgende project te laden:
Pot Frm
Door een ringetje gehaald
Drk Dct
Voor de spiegel staan
Ppe Gss
Tekenen aan de wand
Sys Vhv
Fascinatie voor desoriëntatie
Lgt Mrm
Wie een put graaft...
Srn Hrm
Stallen uitgemetst
Bmb Jcb
Ge loft het of nie
Bsk Vsh
Leute in Ledeberg
Dht Cck
Erg goed Erfgoed
Msl Vsd
Licht Gewichtig
Wvt Dmr
Baksteen in de maag
Dvs Vgp
Poort op de wereld
Mae Dem
Project op de helling
Vsd Dep
Houtskelet in de Steenoven
Brn Hvk
Sociaal Huis wordt Huis van het Kind
Hsp Vrx
Open en groot
Vzw Orh
Loft zij u Christus
VDG BRN
Interne keuken
Brn Sch
SJOK wordt Sociaal Huis
Esb Smt
Zomeruur in wintertijd
Plf Cls
Een toontje hoger
Vdb Cmt
Op vele vlakken
Knt Dht
Ontbijthoek af
Brk Sch
Verborgen schoonheid
Sch Fre
Uit het goede hout gesneden
Ldt Vkd
Herenhuis met pit
Mrl Vsd
Groen achter de gevel
Dfr Evl
Opgeruimd staat netjes
Ctn Rls
Lessenaars' dak
Dcp Bsk
20 lengtes jong
Mlt Tck
In hogere sferen
Dbn Dbk
De cirkel rond
Bts Dmr
Time for a bath
Gtm Dwl
Op een ander niveau
Brp Vrb
Spiegeltje Spiegeltje
Vsd Dbr
Breedhoek op de tuin
Dro Veo
Een hoekje af
Mts Sar
Licht gewicht
Vde Vnb
Landelijke Rust
Evg Hvh
Uit de oude doos
Evg Ccn
Vernieuwde thuishaven
Rbs Lss
Gelijkvloerse gastvrijheid
Grn Lgt
Openheid boven alles
Sms Mts
Zolder herbekeken
Ims Gts
In de rij
Ysm Err
Duurzaamheid troef
Clr Mpw
Genieten in het groen
Tms Vml
Natuurlijke eenvoud
Htl Adg
Ontbijten in alle rust
Bts Dmr
Woning uit zijn winterslaap
Pot Bru
Wie zit hier op het internet?
Brm Vsv
Baden in het licht
Hsr Mgm
Herenhuis wordt thuis voor velen
Grt Knk
Het hoekje om
Brb Lds
Uit een ander vaatje
Msl Grg
Een gefundeerd ontwerp
Ndt Dst
Een winterjas voor een zomerterras
Evg Pst
Met zorg voor monumenten
Mus Vis
Water? Vast!
Hrn Gld
Een geknipt ontwerp
Prt Bmb
Wegdromen in een groene omgeving
Cpn Wil
Nieuwe prikkels voor een oud limonadefabriekje