BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Dvr Asw

Praktijk gericht
particulier, nieuwbouw, ontwerp, 2019

Projectomschrijving

Deze nieuwbouw BEN-woning met dokterspraktijk vindt zijn plaats temidden een rustige, groene wijk. Een opvallende baksteen zorgt in combinatie met strakke, afgelijnde gevelopeningen voor een mooie invulling van de gevelvlakken van deze energiezuinige woning.

Achter deze hedendaagse vormgeving gaat evenwel een gezellige, open en sterk verlichte woning schuil…

Gesloten en open gevel

De weloverwogen openingen in de gevel zorgen enerzijds voor een leesbare scheiding tussen de private sfeer van de woning en het eerder publieke karakter van de aangrenzende praktijkruimte. Daarnaast helpt ze ook de energiehuishouding in de woning reguleren.
De noorderzijde van de woning wordt daarbij eerder gesloten gehouden, terwijl de grote glaspartijen in het zuiden de gevel open werken en op die manier volop het zicht op de tuin, maar ook heel veel licht en de nodige zonnewarmte in de winter naar binnen halen. Zonnescreens helpen in de zomer het oververhitten van de woning tegen te gaan…

Praktijk aan de straatzijde

Aan de voorgevel van de woning werd een dubbele parkeerplaats voorzien, met daarop aangelsoten de duidelijk zichtbare toegangsdeur van de praktijk. Deze deur leidt ons binnen in de centrale wachtruimte, waarop naast een sanitaire cel ook twee gloednieuwe praktijkruimtes op geschakeld zijn.

Woning aan de tuinzijde

Langsheen de woning, en minder in het zicht, ontstaat een wandeling tot aan een ruime nis in de zijgevel. In deze nis komt men uit op de voordeur van de private woning. Daarnaast bevindt zich een groot raam, dat ons meteen in contact brengt met de leefruimtes; die dieper in de woning ook via de zijgevel een relatie aangaan met de zijtuin.

Open leefruimte met vide

Eenmaal binnen gekomen, bestaat de gelijkvloers van de woning uit een grote open ruimte, waar zithoek, eetplaats, keuken en speelruimte zich in één grote leeftuimte bevinden. Deze ruimte heeft langs allerlei zijden zicht op de tuin, zodat er steeds contact is met de omgeving.

Plaatselijk wordt het plafond opengewerkt, en trekt een hoge boekenkast het zicht op richting de verdieping. Via een lichtstraat in het plat dak op N+01 valt op die manier ook in het hartje van de woning heel wat licht binnen, en ontstaat een leuk contact tussen de verschillende niveau’s van de woning.

Centrale traphal en aanpalende kamers

De vide met hoge boekenkast vormt ook in de traphal een centrale as, waar men rond de vide de overloop terugvindt, die de bad- en slaapkamers bedient. De lichtstraat in het plat dak zorgt ook hier voor voldoende lichtinval in deze centrale ruimte.

Een binnenraam zorgt daarbij voor een extra lichtinval, door de hoofdslaapkamer heen, naar de vide, en creëert zowel vanuit de nachthal, slaapkamer als vanuit de vide een nieuw doorzicht.

Ruime badkamer

In de badkamer van deze woning wordt een lavabomeubel, vergezeld van een meterslange spiegel, afgelijnd door twee plafondhoge ramen, die aan beide zijden van het meubel voor de nodige lichtinval zorgen ’s morgens, tijdens het ochtendritueel in de badkamer.

Ter hoogte van deze ramen, worden ook een bad- en douchezone ingericht, die samen het geheel van de badkamer een breed en ruim effect geven, en terzelfdertijd ook de ruimte vóór de lavabo op een mooie manier flankeren.

Klik om het volgende project te laden: