BRES Architecten BRES Architecten

Bekijk alle projecten

Dro Veo

Een hoekje af
particulier, verbouwing, ontwerp, 2016

Projectomschrijving

Een halfopen ééngezinswoning, gelegen op een perceel met een knik halverwege, heeft een typische, wat verouderde, indeling: een kleine keuken met annex wasplaats en bezoekerstoilet bevindt zich voorbij het hoofdgebouw en belemmert zo het zicht en de relatie tussen de leefruimte en de tuin. De ingreep bestaat eruit om deze verouderde achteruitbouw plaats te laten maken voor een nieuwe achteruitbouw waarbij de technische ruimtes worden herschikt naar de gemene muur, en de nieuwe open keuken een maximale relatie tussen de bestaande woning en de tuin bewerkstelligt.

Wasplaats / Badkamer

Het wegbreken van enkele storende bijgebouwen houdt niet veel in. Ze een nieuwe plaats geven binnen een opengewerkt grondplan des te meer. We kozen ervoor om aan de blinde, linker perceelsmuur een badkamer in te richten die tevens dienst doet als kleine wasplaats. De wasmachine en de droogkast worden weggewerkt in een kolomkast. De ruimte vormt ook een sas naar het bezoekerstoilet en daarnaast een bestaande berging onder de trap. De lichtstraat en een binnenraam zorgen voor de nodige beleving en ruimtelijkheid.

De lichtstraat zorgt voor natuurlijk daglicht, het binnenraam in combinatie met een verduistering zorgt voor maximale betrokkenheid, dan wel voldoende privacy.

In de bestaande situatie kijkt de leefruimte uit op een smalle koer net voorbij het hoofdgebouw. Er is geen visuele relatie met de grote, diepe tuin.

Bestaande toestand

Klik om het volgende project te laden:
Stm Plf
Verdiepen in dialoog
Vhm Rsw
eiK zo na
Dvr Asw
Praktijk gericht
Pot Frm
Door een ringetje gehaald
Drk Dct
Voor de spiegel staan
Ppe Gss
Tekenen aan de wand
Sys Vhv
Fascinatie voor desoriëntatie
Lgt Mrm
Wie een put graaft...
Srn Hrm
Stallen uitgemetst
Bmb Jcb
Ge loft het of nie
Bsk Vsh
Leute in Ledeberg
Dht Cck
Erg goed Erfgoed
Msl Vsd
Licht Gewichtig
Wvt Dmr
Baksteen in de maag
Dvs Vgp
Poort op de wereld
Mae Dem
Project op de helling
Vsd Dep
Houtskelet in de Steenoven
Brn Hvk
Sociaal Huis wordt Huis van het Kind
Hsp Vrx
Open en groot
Vzw Orh
Loft zij u Christus
VDG BRN
Interne keuken
Brn Sch
SJOK wordt Sociaal Huis
Esb Smt
Zomeruur in wintertijd
Plf Cls
Een toontje hoger
Vdb Cmt
Op vele vlakken
Knt Dht
Ontbijthoek af
Brk Sch
Verborgen schoonheid
Sch Fre
Uit het goede hout gesneden
Ldt Vkd
Herenhuis met pit
Mrl Vsd
Groen achter de gevel
Dfr Evl
Opgeruimd staat netjes
Ctn Rls
Lessenaars' dak
Dcp Bsk
20 lengtes jong
Mlt Tck
In hogere sferen
Dbn Dbk
De cirkel rond
Bts Dmr
Time for a bath
Gtm Dwl
Op een ander niveau
Brp Vrb
Spiegeltje Spiegeltje
Vsd Dbr
Breedhoek op de tuin
Dro Veo
Een hoekje af
Mts Sar
Licht gewicht
Vde Vnb
Landelijke Rust
Evg Hvh
Uit de oude doos
Evg Ccn
Vernieuwde thuishaven
Rbs Lss
Gelijkvloerse gastvrijheid
Grn Lgt
Openheid boven alles
Sms Mts
Zolder herbekeken
Ims Gts
In de rij
Ysm Err
Duurzaamheid troef
Clr Mpw
Genieten in het groen
Tms Vml
Natuurlijke eenvoud
Htl Adg
Ontbijten in alle rust
Bts Dmr
Woning uit zijn winterslaap
Pot Bru
Wie zit hier op het internet?
Brm Vsv
Baden in het licht
Hsr Mgm
Herenhuis wordt thuis voor velen
Grt Knk
Het hoekje om
Brb Lds
Uit een ander vaatje
Msl Grg
Een gefundeerd ontwerp
Ndt Dst
Een winterjas voor een zomerterras
Evg Pst
Met zorg voor monumenten
Mus Vis
Water? Vast!
Hrn Gld
Een geknipt ontwerp
Prt Bmb
Wegdromen in een groene omgeving
Cpn Wil
Nieuwe prikkels voor een oud limonadefabriekje